19.05.2011. / 19:18

Autor: Hina

SAD objavio pomoć Egiptu od dvije milijarde dolara

Bijela kuća objavila je u četvrtak paket financijske pomoći Egiptu vrijedan dvije milijarde dolara, uoči programatskog govora predsjednika Baracka Obame o prodemokratskim previranjima na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, te o američkog politici potpore tranziciji u regiji.

Barack ObamaBarack ObamaBijela kuća objavila je u četvrtak paket financijske pomoći Egiptu vrijedan dvije milijarde dolara, uoči programatskog govora predsjednika Baracka Obame o prodemokratskim previranjima na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, te o američkog politici potpore tranziciji u regiji.

"SAD je oblikovao inicijative kako bi podržao proces stabilizacije i položio temelje za dugoročni gospodarski napredak. Mi pomažemo kod međunarodnih financijskih institucija, i kod susjeda Egipta i Tunisa, da im pomognu ispuniti njihove financijske potrebe", navodi se u priopćenju Bijele kuće.

SAD je objavio bilateralnu pomoć Egiptu, od čega će do jedne milijarde dolara biti otpis dugova, kako bi se pomoglo Egiptu da investira ta sredstva u poticanje zapošljavanja i poduzetništva. Preko vladine Prekomorske agencije za privatna ulaganja (OPIC), SAD će dati zajmove ili jamstva Egiptu vrijedne milijardu dolara, dodaje se u priopćenju.

Očekuje se da će Međunarodni monetarni fond (MMF), Svjetska banka i Europska banka za rekonstrukciju i razvoj, također osigurati "više milijardi dolara" za potporu Egiptu.

Tunis, koji je bogatiji od Egipta prema BDP-u 'per capita' (4400 USD), u ovoj će godini imati rast BDP-a oko nule a očekuje se i rast fiskalnog deficita na oko 5 posto BDP-a. Tunis će biti uključen u planirani investicijski fond za financiranje projekata u regiji, rekli su američki dužnosnici.

"Neuspjeh da se stabiliziraju ta gospodarstva može potkopati napore za demokratizaciju", ističe Bijela kuća.

"Od početka tranzicije, predstavnici američke vlade konzultirali su se s narodima regije kako bi bolje razumjeli izazove s kojima su suočeni. S obzirom na narav promjena u regiji, mijenja se i narav naše pomoći. Predsjednik Obama je iscrtao novu gospodarsku viziju za pomoć zemljama koje su predane tranziciji u demokraciju, te najavio niz inicijativa usmjerenih na potporu širenja ekonomskih mogućnosti", navodi u priopćenju Bijela kuća.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika