20.05.2011. / 08:48

Autor: Hina , Nacional.hr

Tadić razgovarao s Barrosom: Srpsko priznavanje Kosova nije uvjet EU integracije

Barroso je naglasio kako je suradnja sa Haaškim tribunalom važna i neophodna, te da je to "neizbježan preduvjet"

Predsjednik Eurospke komisije (EK) Jose Manuel Barroso izjavio je u četvrtak, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, kako Europska unija (EU) niti ima namjeru, niti stavlja pred Srbiju priznavanje Kosova kao uvjet u njenom procesu eurointegracija ali da je suradnja i dijalog sa Kosovom važan element regionalne suradnje u procesu stabilizacije i pridruživanja uniji.

"Mi u procesu pregovaranja o europskim integracijama ne postavljamo kao uvjet Srbiji bilo proces pregovaranja sa Kosovom, bilo priznavanje Kosova. Međutim, problem postoji i treba ga rješavati. Regionalna suradnja sastavni je dio procesa stabilizacije i pridruživanja, a zadatak EK je da procjenjuje napredak u tom procesu", kazao je Barroso na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u zgradi srbijanskog predsjednika.

Predsjednik Tadić kazao je da u dosadašnjim razgovorima nije dobiven takav uvjet i da ne vjeruje da će se to dogoditi u budućnosti jer to ne bi bio realističan pristup u ovakvim političkim razgovorima i Srbija takav uvjet ne prihvaća.

"Mi smo potpuno svjesni da moramo rješavati konflikt koji postoji između srba i Albanaca na prostoru jugoistočne Europe...Ali mi znamo šta je naša crvena linija i mi tu crvenu liniju svakako nećemo preći", kazao je Tadić.

Govoreći o najnovijem izvješću glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza o suradnji Srbije sa Haaškim tribunalom, za koji su mediji u Beogradu prenijeli da je negativan, Tadić je kazao da Srbija to izvješće uzima u obzir sa punom ozbiljnošću.

"To izvješće uzimamo kao sugestiju u kom pravcu Srbija treba poboljšati suradnju sa Haaškim tribunalom. Ali dozvolite mi da se ne složim sa ocjenom da Srbija ne čini sve što je moguće u suradnji sa Haaškim tribunalom i što je u skladu sa našim potencijalima suradnje danas", ustvrdio je Tadić.

Dodao je kako je za njega važnija bit srbijanske suradnje, to jest uhićenje i izručenje optuženih Ratka Mladića i Gorana Hadžića Haaškom tribunalu, nego sam sadržaj izvješća.

Barroso je naglasio kako je suradnja sa Haaškim tribunalom važna i neophodna, te da je to "neizbježan preduvjet".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika