20.05.2011. / 17:00

Autor: Robert Bajruši

Korak prema normalizaciji?

O vladavini 'zatucanih': Zakonodavni udar na nesveto trojstvo

Tri su faktora dovela do ovako loše situacije: dugogodišnja vladavina HDZ-a, veliki utjecaj Crkve te struktura hrvatskog društva, koje je u većem dijelu tradicionalno-konzervativno

Usvoje li zastupnici izmjene i dopune Kaznenog zakona, Hrvatska će napraviti prvi korak u stvaranju normalne države, ali, još važnije, i društva koje je zasnovano na liberalno-demokratskim pravilima. Ovakav optimizam temelji se na najmanje dva podatka: novi Kazneni zakon dekriminalizira upotrebu droga, a i bitno liberalizira mogućnost eutanazije, kad su u pitanju osobe u terminalnoj fazi bolesti koje pritom neizmjerno pate. Razumije se, eutanazija i dekriminalizacija upotrebe droga nisu najteža pitanja u današnjoj Hrvatskoj, ali odnos zakonodavne vlasti prema tim temama uvelike govori o tome kakva je država. Hrvatska je – nipošto samo zbog ovih pitanja – na žalost, jedna od konzervativnijih europskih zemalja, čije kazneno zakonodavstvo u duhovnom smislu zaostaje najmanje pola stoljeća za modernim trendovima.

Tri su faktora dovela do ovako loše situacije: dugogodišnja vladavina HDZ-a, veliki utjecaj Crkve te struktura hrvatskog društva, koje je u većem dijelu tradicionalno-konzervativno. Posljedice djelovanja ovog nesvetog trojstva višestruko su pogubne i uvjetuju sve veće zaostajanje Hrvatske za demokratskom Europom. Konzervativcima se zbog ove konstatacije vjerojatno diže kosa na glavi, ali to su činjenice. Živimo u zemlji koja je i dalje duboko deficitarna demokratskim standardima, što obuhvaća i prava raznih manjinskih skupina. Zbog toga najavljena liberalizacija kaznenog zakonodavstva budi nadu da se bar nešto kreće u pravom smjeru.

Autor:
Marko Prpić/PIXSELL (Intervention: Chees)Autor: Marko Prpić/PIXSELL (Intervention: Chees)Dosadašnja ultrakonzervativna politika prema osobama koje su povremeno upotrebljavale lake droge kriminalizirala je tisuće normalnih osoba. Živimo u vremenu u kojem gotovo nema tabua, a Hrvatska je godinama kriminalizirala dvadesetogodišnjake koji zapale joint. Vrhunac zakonodavnog besmisla jest to da su suci češće kažnjavali klince zbog majice na kojoj je bila nacrtana marihuana, nego njihove vršnjake koji su na koncerte dolazili s ustaškim znakovljem.

Samo u shizofrenoj državi, utemeljenoj na potpuno pogrešnim vrijednosnim normama, "trava" je veliko, a NDH malo zlo. Pravo na eutanaziju također je duboko etičko pitanje, a namjera zakonodavca da ublaži kazne važan je i hrabar iskorak. Mnogi su bili svjedoci patnje bliskih osoba kojima medicina više ne može pomoći, a u slučaju pomaganja pri eutanaziji završili bi u zatvoru. Iako bi činili nešto što je duboko humano, zaustavljajući užasne patnje, prema važećem zakonu bili bi tretirani poput ubojica. No prava borba tek predstoji, jer iz HDZ-a stižu najave kako je dekriminalizacija droga za njih neprihvatljiva, a može se očekivati i da će se Katolička crkva žestoko suprotstaviti smanjenju sankcija za sudjelovanje u eutanaziji. Sve to manje je važno jer proces normalizacije hrvatskog zakonodavstva nepovratno je otvoren i više nije pitanje hoće li konzervativci biti pobijeđeni, nego jedino kad će se to dogoditi.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 20.05.11. 17:49

Kada se zažmiri na nepristojno etiketiranje tada ostaju ogoljeni stavovi novinara da je blago prihvaćanje droga i pomoć kod ubojstva onoga koji je teško bolestan jako dobro i dokaz modernog društva.
I za sve to postoji dežurni narodni neprijatelj tj Crkva.

Moderno da, ali da li je dobro.
Ima puno toga čega se Hrvatska treba riješiti, a jedna od stvari je i pristrano i amatersko novinarstvo koje vode u zaglupljivanje naroda.

Gospod dajte činjenice, za i protiv a narod neka formira svoje mišljenje. Nemojte nam ispirati mozak, nismo u umobolnici.


registracija
17/12/10

zmaj, 20.05.11. 18:13

Robert sjedni, +10!


registracija
1/1/70

, 20.05.11. 18:44

Povraća mi se kad vidim Jacu i Bozanića vesele i dobre volje.Znajte da se sprema još jedna pljačka....


registracija
17/4/11

DONDON, 20.05.11. 20:33

Zbog zatucanosti i jesmo ovakvi kakvi jesmo. To naravno odgovara kako HDZ-u, tako i crkvi. Jedino na tome mogu graditi svoju raskalašenost i bahatost, jedino tako mogu plivati u bogatstvu i bezbrižnosti.


registracija
21/2/11

skyway, 20.05.11. 22:16

@laudate,
Sto ce vam cinjenice? Shvatite da zivimo u opljackanoj i prevarenoj zemlji u kojoj se nekakvim zakonima pokusava zamazati oci narodu i skrenuti pozornost s nase ojadjene svakodnevice. Zao mi je doduse sto Crkva blijedi svoj ionako poljuljani ugled u narodu zarad suradnje s HDZ, zasto kler, naravno ima itekakovih razloga. I to sve po nasoj grbaci.
HDZ je, barem je to jasno, nanio vise stete Hrvatima nego svi okupatori i osvajaci predhodno i nitko me na svijetu ne moze uvjeriti u suprotno. Fuj, povraca mi se i pri samoj pomisli na to nesto sto se lazno predstavlja strankom.


registracija
1/3/11

Laudate, 20.05.11. 22:32

@ Skyway,
novinar je rekao da konačno krećemo u boljitak i da će dekriminalizirat lake droge i odobrit ubijanje onih koji su neizlječivo bolesni.
Zašto to nije do sada odobreno osuđuje HDZ i Crkvu.
Razgovarajmo o onome što zagovara, a ne o onima koje ne voli.
Jeste li za blaži odnos prema drogama?
Jeste li za ubijanje neizlječivo bolesnih?


registracija
1/3/11

Laudate, 20.05.11. 22:44

Da, i zamislite novinar nepristajanje na blaži odnos prema drogama i ubijanje neizlječivo bolesnih naziva "vladavina zatucanih".
Pitam se kako bi izgledala "vladavina prosvijećenih", bojim se i razmišljati o tome: droga, ubijanje....

U današnje vrijeme kad postoje načini da se čovjeku ukloni bol i uopće je ne osjeća treba omogućiti svakom da na humani način dočeka svoj neizbježan kraj prema kojem svi idemo, a ne da se uplićemo i oduzimamo život. Nitko nema pravo oduzeti život.


registracija
17/12/10

grb, 21.05.11. 08:33

zmaj, 20.05.11. 18:13

Robert sjedni, +10!
Tako kaže drug zmaj, a ja čim vidim naslov, dajem ocjenu drugu Bajrušiju čvrstu jedninicu uz komentar. Učeniče Bajuruši, tvoji su odgovorni za tvorevinu bratstva i jedinstva gdje je jednoj strani, onoj primitivnoj bilo dano oružje da ubija sve druge koji su miroljubivi i nedužni. Bajruši mars iz učione u šumu u pećinu gdje su ti zadnje dvije generacije boravile, primitovčino jugoslavenska.


registracija
17/12/10

grb, 21.05.11. 08:39

Dr. sc. Ante u mercedesu, a maršal bravar u pećini.

To je civilizacije protiv, krvoločnih čopora iz pećina.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 21.05.11. 10:43

potpisujem clanak. Takvi zakoni su doneseni i do sada bili na snazi upravo radi konzervativaca na vlasti i jakog utjecaja crkve, i to je neosporno. Pomak od toga, ma kako mali, je dobrodosao.
Covjek treba biti sam gospodar svog zivota, a umiranje je njegov sastavni dio. Zato oni koji su u mukama, i kojima se zivot sveo na zivot biljke, imaju pravo odluciti da li tako zele nastaviti ili ne. I to treba biti njihova i samo njihova odluka, a ako oni nisu na to sposobni, onda se to pravo treba dati njihovim najblizima.
Laudate, vidim da ste veliki covjekoljubac i da se protivite ubijanju covjeka. I ja sam isto. Ali odgovorite da li ste bili i za neubijanje Srba tokom 1991-1995? Da li se slazete da oni koji su vrsili zlocine nad covjekom (srbskim naravno) trebaju za svoje postupke odgovarat? Po vasim prijasnjim komentarima vjerujem da ce odgovor na ova pitanja biti negativan. A one za koje je odgovor negativan, novinar je ispravno strpao u zatucane i primitivne.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 21.05.11. 11:42

Apsolutno pogođen naslov i komentar.O tome svi mi koji,usudim se reći,nismo zatucani,govorimo odavno.Ova zatucanost ne odnosi se isključivo na vjernike,to treba jasno reći.Odnosi se na svakog tko ne misli svojom glavom.Jest da su vjernici prečesto izloženi manipulaciji od strane Crkve i u političkom smislu.Dobivali su poruke za koga glasati,zar ne?Pa ako su i glasali po preporuci onda zaista i jesu zatucani i zaglupljeni. Ima,međutim,puno vjernika koji misle svojom glavom.


registracija
3/12/10

Yoda, 21.05.11. 12:31

@laudate - ni jedan zakon, nikada, ni u jednoj državi ništa nije zaustavio ili promijenio.
Jedini rezultat svega je kriminalni milje koji preprodaje travu u kojem mnogi gube glavu, itd...
Legaliziranje dovodi do toga da se zna tko proizvodi ( s dozvolom), tko prodaje, a tko uživa.
Nisam još čuo da je neki alkoholičar ili pušač duhana završio u zatvoru, a posljedice alkohola znamo kakve su. Od prometnih nezgoda do nasilja u obitelji.
Zato, ostavi se licemjerja jer ono pogoduje crkvi i HDZ-u...


registracija
1/3/11

Laudate, 21.05.11. 14:35

@agaSovulj
Ne može odgovor na pitanje "da li ste za eutanaziju" biti "a da li ste vi za ubijanje nesrba?".
To je jedan od razloga zašto se vrtimo u krug jer nema konstruktivne rasprave i sve se svodi na raspravu u balkanskoj krčmi.

@Yoda
u balkanskoj krčmi nema čak potrebe ni za licemjerjem. Tu nije bitno što je netko rekao niti da li je pravu, bitno je sugovorniku uputiti što sočniju psovku, smisliti gnjusniju laž, zvučniju etiketu itd.

Ne mogu se složiti sa stavom da nijedan zakon nikada ništa nije zaustavio ni promijenio.

Nisam medicinar pa da znam detalje no vjerojatno oni koji pišu propise znaju razliku ovisnosti koju stvara kava - duhan - heroin.
Vjerojatno je to u podlozi trenutno važećih zakona.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 21.05.11. 16:31

znate vi, Laudate, jako dobro sto sam ja mislio. Vi ocito ne prihvacate eutanaziju jer smatrate da je grijeh covijeku uzeti zivot, jer zivot je dan bogom, i samo bog ga ima pravo uzeti. I ubijanje hrvstskih srba je uzimanje covjekova zivota, bez dozvole boga. Da li ste se protivili tome 1991-1995? Oni koji nisu, ne mogu se smatrat covjekoljupcima, a ni vjernicima, jer oni su to samo kad njima pase.


registracija
1/3/11

Laudate, 21.05.11. 17:25

@ agaSovulj
jednog dana svi ćemo odgovarati pred Bogom za sve što smo učinili. Bog nas neće pitati za rasu, naciju i političku ideologiju već da li smo se ponašali kao ljudi.

Da skratim, ubojstvo je ubojstvo, počinjeno u utrobi majke, eutanazija ili u ratu. Ne pravim nikakvu razliku i ne izdvajam jedne žrtve prešućujući druge. Razmislite o tome kad kad spominjete samo nesrpske žrtve.


registracija
30/4/11

blagica, 21.05.11. 22:27

Zar je slobodno drogiranje i ubijanje nemoćnih i bolesnih znak da smo napredni? Hvala, radije ostajem "zatucana".


registracija
30/6/09

jebivjetar, 22.05.11. 01:11

Jel Bonzo mrknuo Jacu Plačipićku ?


registracija
28/4/10

Zvonko, 22.05.11. 11:56

Svatko ima pravo na svoje mišljenje! Od konkretnog Roberta Bajrušija pa do Slavoja Žižeka.

U nastojanjima da nas uvjere u ispravnost svojih primišljanja nude razne argumente. Dok se po Nacionalovoj interpretaciji kao jedini izbor čini prigrliti liberalno-lijevu ideološku pratformu Žižeka poradi ustaškog kršćanstva, po Robertovoj, nespremnost konzervativaca, a čitaj ustaša i ustašoida da prigrle modernu europskih socijalista i liberalizma koji se ogledaju u eutanaziji i lakim drogama, postaje dovoljnim razlogom za krah konzervativne ideje.

Ako se samo pokuša napraviti rezime lijeve liberalne ideje u srazu sa konzervativizmom u 20. stoljeću, bilanca mrtvih duša ide debelo na dušu Robertovim uzorima. Karl Maxova primjenjena platforma rezultirala je u svijetu sa preko 100 milijuna žrtava, i to bez eutanazije i marihuane. Ukoliko se progresivnost lijeve liberalne ideje smatra bitnijom od žrtava koje ona nosi, pitam se, kolika frustracija autora može biti tolerirana prije no što i on postane bivši? Kakve sve bedastoće i dokle misli još prodavati?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika