20.05.2011. / 19:37

Autor: Hina

Srbija: Prizivni sud ukinuo odluku o izručenju Vučurevića

Srbijanski prizivni sud ukinuo je odluku višeg suda u Šapcu o izručenju nedavno uhićenog ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH), izjavila je u petak za Hinu glasnogovornica tog suda Mirjana Piljić.

Božidar VučurevićBožidar VučurevićSrbijanski prizivni sud ukinuo je odluku višeg suda u Šapcu o izručenju nedavno uhićenog ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH), izjavila je u petak za Hinu glasnogovornica tog suda Mirjana Piljić.

Ona je navela kako prizivni sud smatra da su molbe Hrvatske i BiH za izručenjem Vučurevića isključivo u nadležnosti odjela za ratne zločine višeg suda u Beogradu koji o tome treba odlučivati.

Odluka prizivnog suda slijedila je nakon razmatranja žalbi Vučurevićevih branitelja na odluke šabačkog suda o ispunjavanju uvjeta za njegovo izručenje Hrvatskoj i BiH i produljenju pritvora Vučureviću.

Prizivni sud također je ukinuo i odluku višeg suda u Šapcu, o produljenju pritvora, naloživši da Vučurević ostane u pritvoru do daljnje odluke prvostupanjskog suda. Nakon toga je Vučurević, kako je srbijanskoj agenciji Tanjug rekao sudac višeg suda u Šapcu Saša Knežević, iz pritvora u Šapcu prebačen u beogradski Okružni zatvor, s obzirom da je još uvijek na snazi prvotna odluka o pritvoru, donesena prilikom uhićenja, po kojoj se Vučurević nalazi u pritvoru dva mjeseca.

Viši sud u Šapcu odlučio je sredinom travnja da su ispunjeni uvjeti za izručenje Hrvatskoj i BiH Vučurevića, uhićenoga u Srbiji početkom travnja.

Pošto je uhićen u Srbiji po međunarodnoj tjeralici raspisanoj u Hrvatskoj, Vučureviću je, nakon saslušanja, istražni sudac višeg suda u Šapcu odredio pritvor.

Vučurević, kojemu je ekstradicijski pritvor produljen za dva mjeseca, u međuvremenu je imao pravo podnijeti srbijanskom prizivnom sudu žalbu na odluku suda u Šapcu.

Prema optužnici, Vučurevića se u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom 90-ih godina, u vrijeme kada je bio na dužnosti gradonačelnika Trebinja. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u listopadu 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995.

Hoće li i kojoj od dviju država biti izručen Vučurević, konačnu će odluku donijeti srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika