22.05.2011. / 11:42

Autor: Hina

Izbori u Bremenu - prvi put glasuju 16-godišnjaci

Na današnjim parlamentarnim izborima u najmanjoj njemačkoj saveznoj pokrajini Bremenu po prvi će puta u Njemačkoj moći glasovati i 16-godišnjaci, javljaju agencije.

Favorit na izvorima, Jens Boehrnsen (Reuters)Favorit na izvorima, Jens Boehrnsen (Reuters)Na današnjim parlamentarnim izborima u najmanjoj njemačkoj saveznoj pokrajini Bremenu po prvi će puta u Njemačkoj moći glasovati i 16-godišnjaci, javljaju agencije.

Na pokrajinskim i saveznim izborima pravo glasa dosad su stjecali 18-godišnjaci, ali je u Bremenu prošle godine stupio na snagu novi zakon koji izlazak na izbore omogućuje i dvije godine mlađima. Oni su dosad mogli glasovati samo na općinskim izborima.

Jedan od razloga za tu odluku relativno je slab odaziv na pokrajinske izbore, što je u Njemačkoj postao trend, izjavio je glasnogovornik SPD-a Andre Staedler.

Tinejdžeri, međutim, neće u velikoj mjeri utjecati na ishod izbora u Bremenu. Pravo glasa ima oko 10 tisuća mlađih od 18 godina na pola milijuna birača.

Na izborima u Bremenu ne očekuju se nikakva iznenađenja. Socijaldemokratski gradonačelnik Jens Boehrnsen, čija je stranka u toj pokrajini na vlasti 65 godina u nizu, ne bi trebao imati problema u osvajanju novog mandata.

Po anketama, SPD ima oko 36 posto potpore, Stranka zelenih 24 posto, a CDU kancelarke Angele Merkel oko 20 posto.

Bremenski parlament ima 83 člana. Petnaest ih dolazi iz Bremerhavena, a 68 iz samog grada Bremena.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika