22.05.2011. / 14:47

Autor: Hina

Erupcija islandskog vulkana još ne utječe na letove u Europi

Erupcija islandskoj vulkana Grimsvoetna na bi trebala utjecati na letove u ostatku Europe barem u iduća 24 sata, priopćila je u nedjelju europska organizacija za zračnu sigurnost Eurocontrol.

Za sad je zatvoren samo zračni prostor IslandaZa sad je zatvoren samo zračni prostor IslandaErupcija islandskoj vulkana Grimsvoetna na bi trebala utjecati na letove u ostatku Europe barem u iduća 24 sata, priopćila je u nedjelju europska organizacija za zračnu sigurnost Eurocontrol.

"Zasad nema opasnosti za europske i prekoatlantske letove, a stanje bi trebalo ostati takvo u iduća 24 sata", rekla je u priopćenju.

Vulkan Grimsvoetn, smješten pod ledenjakom na jugoistoku Islanda, aktivirao se u subotu. To je najaktivniji vulkan u zemlji koji je između 1922. i 2004. eruptirao sedam puta.

Erupciju, tijekom koje su lava i led došli u doticaj, prati golem oblak prašine zbog kojega je u nedjelju ujutro zatvoren islandski zračni prostor.

Erupcija se događa nešto više od godinu dana nakon erupcije drugog islandskog vulkana, Eyjafjoella koji je u travnju 2010. međunarodni zračni promet gurnuo u kaos, uzrokujući najveće zatvaranje zračnog prostora u Europi u mirno doba, s više od 100.000 otkazanih letova i više od osam milijuna putnika blokiranih tijekom mjesec dana.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika