22.05.2011. / 19:14

Autor: Hina

Ashton: EU će podržavati pobunu dok to Libijci žele

Europska unija podržavat će libijsku pobunu sve dok to ona bude željela, izjavila je u nedjelju visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Catherine Ashton koja je doputovala ujutro u Bengazi, glavni grad libijskih pobunjenika gdje je otvorila diplomatski ured EU-a.

Catherine AshtonCatherine AshtonEuropska unija podržavat će libijsku pobunu sve dok to ona bude željela, izjavila je u nedjelju visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Catherine Ashton koja je doputovala ujutro u Bengazi, glavni grad libijskih pobunjenika gdje je otvorila diplomatski ured EU-a.

"Čelnik Moamer Gagafi mora otići i mora postojati budućnost za Libiju koja pripada narodu Libije", rekla je Ashton na konferenciji za novinare nakon otvaranja ureda.

"Jasna sam, bitno je zaštititi civile. Previše je ljudi poginulo", istaknula je i dodala "da zaleđivanje imovine ima veliku ulogu u pritisku na Gadafijev režim".

Ashton je prijelazno nacionalno vijeće (CNT) priznala samo kao "sugovornika", za razliku od Francuske, Italije, Gambije, Katara i Velike Britanija koji ga smatraju jedinim legitimnim sugovornikom u Libiji.

"Želimo podržati pobunu, ne samo sada već toliko dugo koliko narod Libije bude želio da ostanemo", rekla je Ashton na kratkoj konferenciji za novinare s predsjednikom prijelaznog nacionalnog vijeća, vodećeg tijela libijskih ustanika, Mustafom Abdulom Džalilom.

Ona je otvaranje ureda ocijenila kao pomoć oporbi pukovnika Moamera Gadafija i razvoju civilnog društva. Riječ je i o pružanju potpore reformama na području sigurnosti i o pomoći na polju zdravstva, prosvjete i sigurnosti na granicama.

Abdul Džalil je pozdravio "sve veću podršku" Europe od početka pobune. "Želimo podršku Europske unije u osiguranju južne granice", rekao je.

Posjet Catherine Ashton je prvi posjet jedne tako visoke dužnosnice Bengaziju.

Ashton je istaknula da je otvaranje ureda "snažan znak" podrške UE libijskom narodu ."EU je prešla s riječi na djela", zaključila je.

Vezane vijesti

Hrvatska u mišolovci

Hrvatska u mišolovci

Centar za politološka istraživanja iz Zagreba i nevladin Znanstveni forum organiziraju u utorak, 19. lipnja u zagrebačkom KIC-u raspravu u kojoj će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika