23.05.2011. / 16:54

Autor: Hina

Obama: SAD će učiniti sve da pomogne gospodarskom oporavku Irske

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je nakon razgovora s irskim premijerom Endom Kennyjem u Dublinu da želi dati poticaj bilateralnoj trgovini te da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi pomogao gospodarskom oporavku Irske.

Barack Obama i Enda Kenny (Reuters)Barack Obama i Enda Kenny (Reuters)Američki predsjednik Barack Obama izjavio je nakon razgovora s irskim premijerom Endom Kennyjem u Dublinu da želi dati poticaj bilateralnoj trgovini te da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi pomogao gospodarskom oporavku Irske.

"Naglasio sam da mi želimo nastaviti jačati trgovinske veze između naših dviju zemalja i ...da ćemo učiniti sve što možemo kako bi pomogli (Irskoj) na putu oporavka", rekao je Obama.

Kenny je kazao da je upoznao Obamu s mjerama koje poduzima njegova vlada glede problema irskih banaka i nezaposlenosti.

Američki je predsjednik pozdravio prošlotjedni povijesni posjet britanske kraljice Elizabete II. Irskoj i naglasio da mirovni proces u Sjevernoj Irskoj "daje val nade cijelom svijetu".

"To znači da je mir moguć i među ljudima koji su bili u dugom sukobu", rekao je Obama, naglasivši kako je kraljičin posjet sigurno pomogao da se zaliječe neke rane iz prošlosti.

Također je naglasio "krvne veze" između Irske i Sjedinjenih Država. Gotovo 34 milijuna Amerikanaca ima irske korijene, počevši od samog predsjednika.

Tako će najsimpatičnija točka njegova 24-satnog posjeta otoku biti odlazak u selo Moneygall, odakle potječe njegov praprapradjed Falmouth Kearney.

Za tu je priliku to uspavano irsko mjestašce, smješteno 230 km jugozapadno od Dublina, prošlo kroz nužno uljepšavanje. Pozivnice za taj povijesni posjet ograničene su na 350 stanovnika Moneygalla i okolnih farmi. U prvom redu sretnika bit će predsjednikov daljnji rođak, 26-godišnji računovođa Henry Healy.

Posjet ne bi trebao trajati duže od sat vremena, ali će nesumnjivo biti nabijen emocijama.

Po povratku u Dublin predsjednik Obama trebao bi održati govor na otvorenom na stepenicama Irske banke, u središtu Dublina, gdje se očekuje više desetaka tisuća osoba.

Nakon Dublina, Obama odlazi u trodnevni posjet Londonu tijekom koje će biti smješten u Buckinghamskoj palači, a tijekom sedmodnevne europske turneje, američki predsjednik će još posjetiti Francusku i Irsku.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika