Objavljeno u Nacionalu br. 810, 2011-05-24

Autor: Marko Biočina

POBJEDA TVRDOLINIJAŠA U VLADAJUĆOJ KOALICIJI HDZ -HSS

Premijerka odustala od dekriminalizacije posjedovanja manjih količina lakih droga

PREMIJERKA JADRANKA KOSOR prvo je tvrdila da će izradu novog zakona prepustiti pravnim stručnjacima, no na kraju je ipak, pod utjecajem koalicijskih partnera, odlučila reagiratiPREMIJERKA JADRANKA KOSOR prvo je tvrdila da će izradu novog zakona prepustiti pravnim stručnjacima, no na kraju je ipak, pod utjecajem koalicijskih partnera, odlučila reagiratiHrvatska vlada po svemu sudeći odustat će od najavljene dekriminalizacije posjedovanja manjih količina lake droge. Ta odredba bila je uvrštena u nacrt novog Kaznenog zakona, no iz krugova bliskih vrhu vladajuće stranke već dugo stižu vijesti da HDZ-u takva odredba nije prihvatljiva, naročito zato što je upravo taj problem bio jedan od temelja stranačke predizborne kampanje 2007. kad se SDP kritiziralo nakon što je najavio sličan potez.

Takve slutnje potvrdila je premijerka Kosor gostujući u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada?" "Na predsjedništvu naše stranke smo razgovarali o prijedlogu novog Kaznenog zakona i naš stav je da ne možemo prihvatiti prijedlog koji se odnosi na dekriminalizaciju malih količina droge. Zakon nigdje ne radi razliku između lakih i teških droga, naprosto, govori se samo o drogama, a nama je neprihvatljivo da se dopušta posjedovanje manjih količina droge jer se i takve količine mogu naći kod dilera. Osim toga, ne vjerujemo u podjelu na lake i teške droge. Svaka droga je opasna, prijetnja smrću za one koji je koriste, ali i opasnost od potpunog raspada obitelji onih koji je koriste. Protiv droge se treba boriti svim sredstvima i zato je za nas ovakvo zakonsko rješenje neprihvatljivo i uvijek je bila neprihvatljivo. HDZ ne podržava dekriminalizaciju posjedovanja bilo koje količine bilo koje vrste droge i to je stav s kojim ćemo izaći pred svoje koalicijske partnere", zaključila je Kosor.

Iako premijerka kaže da će konačna odluka biti donesena nakon savjetovanja s partnerima, ova izjava može se smatrati neformalnim krajem te inicijative. Naime, teško je očekivati da će HSS nešto promijeniti, dapače, smatra se da je Josip Friščić iznimno žustro kod premijerke lobirao da se sporna odredba ukloni. Friščića su u tome navodno podržali i neki članovi desne struje HDZ-a. Bit će zanimljivo vidjeti kako će SDP i ostale oporbene stranke reagirati na takvu odluku HDZ-a, s obzirom na to da su se oni godinama zalagali za dekriminalizaciju, ali zbog toga i na prošlim izborima pretrpjeli političku štetu, pa je moguće da sada neće inzistirati na raspravi o tom prijedlogu.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika