24.05.2011. / 13:45

Autor: Hina , Nacional.hr

Francuska ljevica i dalje veliki izborni favorit

Francuzima bi Strauss-Kahna, koji je do skandala bio uvjerljivi izborni favorit, ali mu je popularnost u međuvremenu pala za 29 posto (71-42), dostojno zamijenio veteran Socijalističke stranke Hollande, koji nikad nije obnašao neku dužnost u tijelima vlasti

Unatoč Strauss-Kahnovom uhićenju, lijevica je i dalje favoritUnatoč Strauss-Kahnovom uhićenju, lijevica je i dalje favoritFrancuska ljevica i dalje je veliki favorit na predsjedničkim izborima 2012., jer posljednje ispitivanje javnog mnijenja pokazuje da bi u ovom trenutku i nasljednici posrnulog Dominiquea Strauss-Kahna odnijeli uvjerljivu pobjedu nad sadašnjim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem ili nekim drugim predstavnikom političke desnice, objavile su u utorak agencije.

Rezultati ankete koju je za tjednik Paris Match obavio istraživački institut BVA u utorak su, piše AFP, pokazali kako bi u prosjeku 57 posto Francuza danas glasovalo za nekog kandidata ljevice na izborima zakazanim za travanj i svibanj iduće godine, dok pobjedu desnice priželjkuje 38 posto ispitanika. Ljevica je tako u odnosu na tjedan prije dobila jedan posto glasača, a desnica izgubila dva posto.

Anketa, provedena 20. i 21. svibnja, tjedan dana nakon uhićenja bivšeg predsjednika Međunarodnog monetarnog fonda Dominiquea Strauss-Kahna u New Yorku zbog optužbi za pokušaj silovanja hotelske sobarice, pokazuje da bi Sarkozy glatko izgubio od oboje kandidata ljevice za koje se oćekuje da bi se mogli kandidirati - Francoisa Hollandea i Martine Aubry, navodi Reuters.

Francuzima bi Strauss-Kahna, koji je do skandala bio uvjerljivi izborni favorit, ali mu je popularnost u međuvremenu pala za 29 posto (71-42), dostojno zamijenio veteran Socijalističke stranke Hollande, koji nikad nije obnašao neku dužnost u tijelima vlasti, jer bi mu po rezultatima ankete u možebitnom suočavanju sa Sarkozyjem u prvom krugu podarili pobjedu s 27 posto, u odnosu na 21 posto sadašnjeg predsjednika.

Ako bi na unutarstranačkim izborima socijalista za predsjedničkog kandidata umjesto Hollandea bila izabrana predsjednica stranke Martine Aubry, i ona bi u prvom bi krugu odnijela pobjedu s 24 posto glasova, naspram Sarkozyjevih 22 posto.

To je nagnalo analitičara i zamjenika direktora BVA Gaela Slimana na ocjenu da "Aubry i Hollande sad zauzimaju Strauss-Kahnovo mjesto u srcima birača".

U drugom bi krugu kandidati ljevice porazili aktualnog predsjednika - Hollande sa 62 prema 38 posto, a Aubry s tek nešto manjom razlikom - 59 prema 41 posto, pokazuju rezultati istraživanja BVA.

Hollande i Aubry ipak nisu najpopularniji francuski političari, već sa 63, odnosno 58 posto biračke potpore, zauzimaju drugo i četvrto mjesto. Najpopularniji je predtavnik političkog centra i predsjednik Radikalne stranke Jean-Louis Borloo sa 68 posto potpore ispitanih, a na trećem socijalistički pariški gradonačelnik Bertrand Delanoe s potporom od 61 posto.

Sarkozy je tek na desetom mjestu s 34 posto, a Marine Le Pen, predsjednica krajnje desnog Nacionalnog fronta, u kojem je zamijenila oca Jean-Mariea, na dvanaestom s potporom od 29 posto.

"Ni Nicolas Sarkozy ni Marine Le Pen nisu se okoristili političkim ozračjem nakon afere s Dominiqueom Strauss-Kahnom", rekao je Sliman.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika