25.05.2011. / 16:37

Autor: Hina

HAVC u Cannesu predstavio mjere poticaja za filmove u Hrvatskoj

Predstavnici Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) predstavili su na nedavnom festivalu u Cannesu mjere za poticanje ulaganja i snimanje u Hrvatskoj, što je rezultiralo prijedlozima za nekoliko projekata iz najvećih svjetskih kinematografija, izvijestio je HAVC.

Foto: ReutersFoto: ReutersPredstavnici Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) predstavili su na nedavnom festivalu u Cannesu mjere za poticanje ulaganja i snimanje u Hrvatskoj, što je rezultiralo prijedlozima za nekoliko projekata iz najvećih svjetskih kinematografija, izvijestio je HAVC.

Najava tih mjera potaknula je i mnoge sastanke s producentima, organizacijama i voditeljima filmskih i televizijskih projekata zainteresiranima za snimanje u Hrvatskoj, a predloženi model predstavljen je i vodećim europskim financijskim stručnjacima s tog područja.

HAVC-u je ponuđeno nekoliko filmskih projekata spremnih za realizaciju, koji se kreću u financijskom rasponu od dva do tri milijuna eura za europske filmove te od osam do 15 milijuna eura za velike koprodukcije i serije međunarodnih produkcija sa sjedištem u SAD-u.

Razgovarali su, među ostalim, o suradnji s produkcijskim tvrtkama "Lakeshore" i "Reunion Pictures Canada", uglednim producentima Benom Barenholtzom i Carole Scott, a dogovorili su se i o prijedlogu međudržavnog sporazuma o koprodukcijama Hrvatske i Francuske.

S europskom povjerenicom za obrazovanje, kulturu i medije Androullom Vassiliou i izvršnom ravnateljicom programa MEDIA Avivom Silver dogovorili su se o suradnji kad je riječ o mogućem pokretanju strukturnih regionalnih fondova za potporu digitalizaciji nezavisne mreže, poticaju Hrvatskoj za uključivanje u europski program "Media Mundus" te jačanju suradnje u televizijskim koprodukcijama.

U sklopu konferencije "Europa Cinemas" hrvatsko izaslanstvo sastalo se s predsjednicom Odbora Europskog parlamenta za obrazovanje i kulturu Doris Pack, koja je pokazala osobito zanimanje za provedbu Nacionalnog programa poticanja audiovizualnog stvaralaštva, stoji u obavijesti HAVC-a.

Programski ravnatelj Francuske kinoteke Jean-Francois Rauger predložio je da se u Hrvatskoj sastane s čelnicima Hrvatske kinoteke, ravnateljica Europske filmske akademije Marion Doring najavila je održavanje sastanka Upravnog odbora EFA-e u listopadu u Zagrebu radi uključivanja dodatnog broja hrvatskih filmskih umjetnika u članstvo EFA, a planira se i da se godišnja skupština Federacije europskih filmskih redatelja održi u Puli u rujnu ove godine. U Hrvatskoj bi se u proljeće iduće godine trebala održati i radionica Europskih audiovizualnih poduzetnika.

HAVC je izvijestio da su 'market projekcije' filmova "Koko i duhovi", "Lea i Darija", "Jesam li sretna" i "Marijine" bile dobro posjećene, kao i one 17 kratkih filmova predstavljenih u "Short Film Corneru", a filmovi "Lea i Darija" i "Koko i Duhovi" pobudili su veliko zanimanje kupaca i festivala.

Po riječima ravnatelja HAVC-a, očit je interes za mjere poticaja, kojima se međunarodnim projektima može priznati olakšica do 20 posto od ukupne svote uložene u filmsku proizvodnju na području Hrvatske, a na snagu bi trebale stupiti krajem ove godine. Posve je sigurno da je potražnja izvanredna, a trenutak koji je Hrvatska odabrala "jedinstveno je povoljan", ustvrdio je.

Hrvatski filmovi i poticajne mjere u sljedećem razdoblju predstavit će se i na festivalima u Karlovym Varyma, Veneciji i San Sebastianu, a o njima je izvijestio i "Variety", podsjeća HAVC.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika