25.05.2011. / 17:24

Autor: Hina

Opovrgavanje medijskih napisa

Francuzi poručili: 'Nije točno da blokiramo Hrvatsku'

Već u ponedjeljak, francuski je ministar za europska pitanja Laurent Wauquiez opovrgnuo da je Francuska predlagala da se monitoring uvede i nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU-a

Nicolas SarkozyNicolas SarkozyFrancuska je u srijedu ponovno potvrdila da se snažno zauzima za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, nakon što su se nekoliko dana pojavljivale spekulacije o vrsti mehanizma nadzora koji Pariz predlaže.

"Suprotno onom što se može pročitati i što se govori ovdje i ondje, Francuska se zauzima za što je moguće brži pristup Hrvatske u Europsku uniju. Imamo samo jedan cilj: da Hrvatska što prije postane 28. zemlja članica EU-a", rekao je na redovitom briefingu za novinare u francuskom ministarstvu vanjskih poslova u Parizu glasnogovornik Bernard Valero, prema transkriptu briefinga.

On je odgovorio na pitanje "koja je točno pozicija Francuske prema pitanju ulaska Hrvatske u Europsku uniju".

Dodao je kako je Pariz "formulirao seriju vrlo konkretnih prijedloga" kako bi podupro hrvatsko pristupanje i vjerodostojnost procesa.

Već u ponedjeljak, francuski je ministar za europska pitanja Laurent Wauquiez opovrgnuo da je Francuska predlagala da se monitoring uvede i nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU-a.

Novinarima u Bruxellesu Wauquiez, koji je predstavljao Francusku na neformalnoj raspravi o Hrvatskoj u ponedjeljak navečer, rekao je da francuski prijedlog da se uspostavi mehanizam za praćenje ispunjavanja obveza preuzetih u pristupnim pregovorima u razdoblju od završetka pregovora do dana stupanja u članstvo ima za cilj pomoći Hrvatskoj.

"Francuska predlaže program praćenja u razdoblju od zatvaranja pregovora do stvarnog ulaska u članstvo", objasnio je Wauquiez.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika