26.05.2011. / 08:37

Autor: Hina

Preminule četiri osobe: Smrtonosna bakterija mogla bi se proširiti iz Njemačke

Epidemiološki Institut Roberta Kocha dosad je zabilježio 140 slučajeva zaraze, najviše na sjeveru i sjeveroistoku zemlje. Sumnja se na još nekoliko stotina slučajeva, ponajviše u saveznim pokrajinama Schleswig-Holsteinu, Donjoj Saskoj i Hamburgu

ReutersReutersSirovi krastavci, rajčice i salate odgovorni su za širenje zaraze opasnom enterehemoragičnom bakterijom E.coli u Njemačkoj, koja je dosad uzela četiri života, rekla je u srijedu njemačka ministrica poljoprivrede i zaštite potrošača Ilse Aigner.

"Inicijalni rezultati ispitivanja s Instituta Roberta Kocha pokazuju da je konzumacija sirovih krastavaca, rajčica i salata uzrok infekcije bakterijom", rekla je Aigner u priopćenju.

Njemačke zdravstvene vlasti objavile su da su dosad umrle četiri osobe zaražene opasnim sojem bakterije E.coli koja izaziva hemolitički uremijski sindrom, iako još uvijek nije službeno laboratorijski utvrđena veza između njihovih smrti i zaraze.

Epidemiološki Institut Roberta Kocha dosad je zabilježio 140 slučajeva zaraze, najviše na sjeveru i sjeveroistoku zemlje. Sumnja se na još nekoliko stotina slučajeva, ponajviše u saveznim pokrajinama Schleswig-Holsteinu, Donjoj Saskoj i Hamburgu.

"Pitanje je vremena kada će zaraza prijeći u druge EU zemlje", izjavio je čelni čovjek Odbora za zaštitu zdravlja i hrane u Europskom parlamentu Jo Leinen. Zbog zaraze, u cijeloj Europi uskoro bi mogla biti proglašena uzbuna prvog stupnja

Bakterija Escherichia coli se nalazi u izmetu preživača pa se naslućuje da su oboljeli zaraženi nakon konzumacije sirovog povrća koje je bilo gnojeno stajskim gnojivom. Bakterija uzrokuje krvavu dijareju, velike glavobolje i bolove u trbuhu, a u težim slučajevima i prestanak rada bubrega

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika