26.05.2011. / 08:40

Autor: Nacional.hr

Obama: SAD i Zapad i dalje trebaju voditi

Obama je prvi američki predsjednik koji se obratio zastupnicima na zajedničkoj sjednici oba doma britanskog parlamenta u Westminster Hallu, i četvrti strani državnik koji je to učinio od 1945

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u srijedu britanskim političarima da je unatoč porastu novih globalnih sila, sada vrijeme za američko i europsko vodstvo, izvijestio je BBC.

U govoru u parlamentu, drugoga dana svog državnog posjeta Velikoj Britaniji, Obama je naglasio da će utjecaj SAD-a, Velike Britanije i saveznika ostati "prijeko potreban", te napomenuo kako se vodstvo treba "mijenjati s vremenom" da bi odražavalo gospodarske i sigurnosne izazove.

Obama je prvi američki predsjednik koji se obratio zastupnicima na zajedničkoj sjednici oba doma britanskog parlamenta u Westminster Hallu, i četvrti strani državnik koji je to učinio od 1945.

Niz najutjecajnijih britanskih političara i drugih uglednika, okupio se u povijesnom Westminster Hallu kako bi čuli govor američkog predsjednika o povijesti američko-britanskih odnosa i zajedničkim vrijednostima, te naglaske o izazovima s kojima se suočava suvremeni svijet.

Bivši britanski premijeri John Major, Tony Blair i Gordon Brown bili su jedan uz drugoga u prepunoj dvorani, slušajući 35-minutni govor predsjednika SAD.

Obama je istakao da je malo zemalja "koje zauzimaju čvršća stajališta, govore glasnije i bore se žešće u obrani demokratskih vrijednosti diljem svijeta od Sjedinjenih Država i Velike Britanije". Istakao je da su dvije zemlje "još jednom stigle do ključnog trenutka", nakon globalne recesije i godina sukoba.

S privođenjem kraju operacija u Iraku, napretkom u Afganistanu i "ogromnim udaracem Al Kaidi s ubojstvom njezinog vođe Osame bin Ladena", Obama je zaključio kako je vrijeme za ulazak u "novo poglavlje u zajedničkoj povijesti" dviju zemalja s novim izazovima.

On je odbacio tvrdnje kako uspon velesila poput Kine i Indije znači kraj za američki i europski utjecaj u svijetu. "Možda je argument da te zemlje predstavljaju budućnost i da je vrijeme za naše vodstvo prošlo. Taj je argument pogrešan. Vrijeme za naše vodstvo je sada", rekao je Obama. "SAD, Velika Britanija i naši demokratski saveznici su ti koji su oblikovali svijet u kojem se nove države mogu pojaviti i pojedinci mogu napredovati", naglasio je. Napomenuo je da čak i ako nove zemlje napreduju do globalnog vodstva, američko-britanski savez ostaje nezamjenjiv za ostvarenje ciljeva 21. stoljeća koji su mirniji, napredniji i pravedniji svijet.

Obama je u svom govoru također istakao da je zajedniči cilj smanjenje deficita u obje zemlje, te izvesti zaokret u Afganistanu kako bi nacionalne snage sigurnosti preuzele odgovornost za zemlju. Upozorio je Sjevernu Koreju i Iran da ne mogu izbjegavati svoje međunarodne obveze prema nuklearnom naoružavanju.

Zajamčio je nastavak angažmana SAD-a na rješavanju dugoročnih sukoba poput onoga u Sudanu, kao i potporu "sigurnom Izraelu i suverenoj Palestini".

Obama je branio intervenciju u Libiji, ističući da je s njome spriječen pokolj, te naglasio da SAD i Velika Britanija moraju ulagati u zemlje kao što su Tunis i Egipat koje su načinile tranziciju prema demokraciji, te "sankcionirati one koji nastavljaju s represijom".

On je priznao da je Zapad bio optužen za licemjerje u odnosima prema Bliskom istoku, ali je kazao kako Zapad mora priznati svoje interese, inzistirajući da odbacuje "kao lažan - izbor između naših interesa i naših ideala, između stabilnosti i demokracije".

Obamin je govor uglavnom protekao u tišini, ali je bilo smijeha nakon njegovih dosjetki.

Pljesak je dobio za jednu opasku osobne naravi, kada je rekao da primjer SAD-a i Velike Britanije pokazuje kako je "moguće da sinovi i kćeri bivših kolonija sjede ovdje kao članovi ovog velikog parlamenta, a unuk Kenijca koji je služio kao kuhar u britanskoj vojsci stoji pred vama kao predsjednik Sjedinjenih Država".

Obami je trebalo više od 10 minuta da napusti Westminster Hall, dok se rukovao s nizom političara i drugih istaknutih ličnosti koji su slušali njegov govor.

Nakon službenog posjeta Irskoj u ponedjeljak i dvodnevnog državnog posjeta Velikoj Britaniji, Obama će u četvrtak sudjelovati na summitu G-8 u Francuskoj a u petak će posjetiti Poljsku, gdje će se na radnoj večeri susresti s 20-ak sudionika summita čelnika srednje i istočne Europe, među kojima je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika