Objavljeno u Nacionalu br. 431, 2004-02-17

Autor: Ivo Pukanić

POLITICAL REPORT

Haaški suci ne žele Carli Del Ponte potvrditi nove optužnice

Glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte planirala je podići još 40 optužnica do kraja mandata Suda: ovih je dana doživjela šok kad je doznala da će joj SAD preko svojih sudaca ograničiti broj optužnica za bivšu Jugoslaviju, uključujući Kosovo i Makedoniju, na još 8 ili 9

Gospođa Del Ponte neka samo prouči nove dokaze i postupi po zakonu i pravilima Suda, kao što je to učinila u slučaju generala Zeca.Gospođa Del Ponte neka samo prouči nove dokaze i postupi po zakonu i pravilima Suda, kao što je to učinila u slučaju generala Zeca.Miomir Žužul odgovorio je prilikom prošlotjednog intervjua engleskom BBC-ju na izravno pitanje novinara Tima Sebastiana hoće li Vlada uhititi Gotovinu i isporučiti ga Haagu: “Točno znamo svoje obveze i u svim slučajevima primijenit ćemo vladavinu prava.” Na pitanje zašto još nije uhićen Gotovina, ministar vanjskih poslova je rekao: “Vjerujem da je razlog to što nitko ne zna gdje je on”. I jedan i drugi odgovor izazvali su veliku buru u domaćoj javnosti. Opozicija je izašla s otpužbama da je Žužul svojim nepreciznim odgovorima jako naštetio hrvatskim interesima na putu u Europu.

Nacional iz krugova bliskih vrhu Vlade doznaje da je Žužulov odgovor BBC-ju maksimum s kojim će Vlada zbog unutrašnjopolitičkih odnosa ići u javnost. “Potpuno je jasno da bi general Gotovina bio uhićen i isporučen Haagu da se pojavi u Hrvatskoj. To je stav Vlade koji je ministar Žužul i iznio na BBC-ju rekavši da bi se ‘primijenila vladavina prava’. Što je trebao reći više od toga? U toj je sintagmi sadržano sve. Bombastičnim izjavama ne želimo podizati prašinu i na sebe navlačiti bespotrebni bijes. Uopće nema potrebe raspravljati o nečemu što je točno propisano zakonom i preuzetim međunarodnim obvezama Hrvatske. Potreba potpune suradnje sa Sudom u Haagu nije ni u jednome trenutku bila upitna za sadašnju vladu. Zna se da svatko tko je optužen i za koga Haag traži da ode u pritvor to mora i učiniti, a u tome domicilna država mora pomagati. To bi hrvatska vlast učinila, radilo se Gotovini ili bilo kome drugome. Obveze i pravna država moraju se poštovati”, izjavio je za Nacional visoki dužnosnik u Sanaderovoj vladi.

S druge strane, i general Gotovina svjestan je da ga ni prijašnja Račanova ni sadašnja Sanaderova vlada ne bi zaštitile od Haaga dok je god za njim raspisana tjeralica. To je za Nacional potvrdio u jednom od prijašnjih razgovora: “Meni je posve jasno da bih u trenutku pojavljivanja u Hrvatskoj bio istoga trenutka uhićen. Od toga me ne bi mogao spasiti nitko, bez obzira na to koliko me simpatizira ili podržava. Vlastito uhićenje ne bih mogao zamjeriti ni hrvatskoj policiji ni hrvatskom pravosuđu jer i jedni i drugi moraju poštovati zakone. A po zakonu i preuzetim međunarodnim obvezama o suradnji s Haagom, Hrvatska vlast morala bi me uhititi i isporučiti Sudu. To je upravo i razlog zbog čega sam otišao iz domovine, jer u Hrvatskoj bih bio nesigurniji. U Hrvatskoj me svi poznaju i ne bih mogao napraviti ni jedan korak a da me već nakon pola sata ne uhite. Ali sva ta uzbuđenja međunarodne zajednice potpuno su bespotrebna. Gospođa Del Ponte neka samo prouči nove dokaze i postupi po zakonu i pravilima Suda, kao što je to učinila u slučaju generala Zeca. Neka mi omogući normalan razgovor sa svojim istražiteljima, kao što je to omogućeno i ostalim hrvatskim generalima. U tom slučaju vratit ću se sam u Hrvatsku i staviti se na raspolaganje haaškim istražiteljima. Ako i nakon tog razgovora tužitelji i istražitelji smatraju da trebam biti optuženik, odmah ću s njima poći u Haag. Nitko me neće trebati ni tražiti ni uhićivati i svi će biti zadovoljni: glavna tužiteljica, ja, Republika Hrvatska, međunarodna zajednica.”

U Foreign Officeu i u Haagu ipak smatraju da se odbjegli general skriva u Hrvatskoj i da je pod izravnom zaštitom vojske, policije, tajnih službi, Vlade. To su i izravno rekli ministru Žužulu kad je prošlog tjedna posjetio London. Tom prilikom otvoreno su mu njegovi engleski domaćini rekli da bez predaje Ante Gotovine Haaškome sudu Hrvatska ne može očekivati potporu Velike Britanije hrvatskom pridruženju Europskoj uniji. Osim toga, napomenuli su da će Britanija iskoristiti svoj politički utjecaj unutar EU kako bi i druge zemlje članice nagovorila da Hrvatskoj uskrate potporu ako se Gotovina ne preda. Kako Nacional doznaje iz izvora bliskih vrhu Foreign Officea, Gotovina bi se morao pojaviti pred sudom do 1. svibnja. Ako se dotad ne pojavi, Hrvatska nema nikakvu šansu da uđe u EU 2007. godine. Britanska vlada, kako Nacional doznaje, uvjerena je da je Ante Gotovina često boravio u Hrvatskoj. A sigurni su da je bio u Hrvatskoj za vrijeme izbora u studenom prošle godine: Britanci su uvjereni da je Gotovina u Hrvatskoj i zbog još jednog razloga. Oni raspolažu informacijama da je Gotovinina supruga Dunja Zloić trudna i da uskoro treba roditi. Na temelju tog podatka oni misle da je Gotivna u Hrvatskoj u blizini supruge i da s njom često komunicira.

Nacional je provjerio tu informaciju u najbližem obiteljskom krugu generala Gotovine. Priča o trudnoći dočekana je kao još jedna podlost i manipulacija. Napomenuto nam je da je ta priča plasirana i prije godinu dana, no da nema nikakve veze s istinom da je general u blizini ni supruge ni prijatelja. Toj je priči pripomogao i članak u Večernjem listu od prošlog tjedna u kojem umirovljeni general Ante Kotromanović citira Gotovinu: Cijeli članak je prezentiran kao da je odbjegli general preko njega i Večernjeg lista odgovorio na intervju Carle Del Ponte HTV-u i tako poslao poruku i Haagu i hrvatskoj javnosti. To je predbačeno hrvatskoj vlasti kao dokaz da je general u Hrvatskoj jer jednostavno komunicira sa svima. Nacional iz izvora najbližih odbjeglom generalu doznaje da nikakve komunikacije, niti izravne ni posredne, nije bilo između Gotovine i Kotromanovića te kako je cijeli članak konstruiran na nepostojećoj poruci. Takav potez zamjeren je Kotromanoviću, koji se izvukao prebacivši krivnju na novinare i urednike Večernjeg lista koji su ga, prema njegovim tvrdnjama, potpisali pod članak kojem on nije autor. Kotromanovića je nakon članka pozvala i policija na saslušanje, kako bi od njega doznala preko koga je, kako i kada komunicirao s Gotovinom. Na tom obavijesnom razgovoru u MUP-u Kotromanović se pozvao na Zakon o informiranju koji dopušta novinarima da ne otkrivaju izvore informacija. No problem je s Kotromanovićem što on nije novinar pa se na njega taj Zakon ne odnosi. Dobro bi bilo kad bi ispričao otkud mu Gotovinina “izjava”. Tako bi MUP možda došao i do dijela ljudi koji namjerno dezinformiraju i domaću javnost i Haag.

A u Haagu Carli Del Ponte ne cvjetaju ruže. Nakon što joj je prije godinu dana Vijeće sigurnosti oduzelo nadležnost nad Ruandom, danas je pred drugom katastrofom ? ograničenjem broja optužnica. Prije nekoliko mjeseci izjavila je da će dići još 35 do 40 novih optužnica za područje bivše Jugoslavije i da će time završiti suđenja. No doživjela je šok kad joj je izravno rečeno da može podići samo još ukupno 8 do 9 optužnica za cijelo područje nekadašnje Jugoslavije, uključujući Kosovo i Makedoniju. Na tome inzistira SAD, najveći financijer Suda, bez kojega Haag uopće ne može funkcionirati. Svojevrsni glasnogovornik SAD-a u toj operaciji je Velika Britanija, koja je zadužena za sastavljanje nove rezolucije Vijeća sigurnosti u kojoj bi se optužnice ograničile. Kako je teško pravno obrazložiti političku rezoluciju, suci ne žele u Haagu potvrditi nove optužnice čekajući novu rezoluciju. Zbog toga je odnos samog suda i njegova predsjednika, Amerikanca Theodora Merona, i Carle Del Ponte spao na najniže grane. Za to postoje dva razloga.

Prvi je razlog politički. Dok god postoji taj sud i podiže optužnice protiv stranih vojnika, SAD teško može braniti stav da se američkim vojnicima ne sudi za eventualne ratne zločine u inozemstvu. Oni zastupaju tezu da se američkim vojnicima može suditi jedino u SAD-u, bez obzira na to gdje su počinili nedjela. Bilo kojem političaru, u bilo kojoj zemlji, teško je objasniti domaćoj javnosti da za američke vojnike vrijedi jedno a za sve ostale drugo pravilo. Bez Haaga, SAD ne bi imao nikakav problem da uvjeri većinu zemalja da potpiše Članak 98, a među njima je i Hrvatska. Drugi su razlog pritiska za smanjenje broja postupaka i završetak rada Suda ? financije. Ove godine Sud je tražio povećanje budžeta s 225 na 250 milijuna dolara. Veći dio toga golemog novca otpada na potrebe tužiteljstva i njegovih istražitelja. Taj podatak i objašnjava zašto Carla Del Ponte i britanski Foreign Office tvrde da je Gotovina u Hrvatskoj. Tužiteljstvo na području Hrvatske te Bosne i Hercegovine ima 14 istražitelja, od čega su desetak Englezi. Mirna zemlja, lijepe žene, Jadransko more, dobro vino, odlični restorani i velika plaća. To su sve blagodati koje ti špijuni imaju na ovim područjima. I da to sve ostave? Da bi ostali u toj divnoj zemlji Hrvatskoj, moraju svakodnevno slati lažne izvještaje o kretanju bjegunca Gotovine, o novim dokazima za zločine tijekom “Oluje”? Ako nema Gotovine u Hrvatskoj, ako nema otkrivenih novih zločina, nema ni jednog razloga da špijuni i dalje budu ovdje. A to njima nipošto ne odgovara. Stoga, što je više lažnih izvještaja i što više izazivanja panike u Londonu i Haagu, to se više produžuje njihov boravak u Hrvatskoji. A nije ih briga što se cijela Hrvatska trese zbog njihovih “izvještaja” i ucijenjena je ulaskom u Europsku uniju. Za sve one koji još ne razumiju o čemu je pritom riječ, imamo savjet: pogledajte film “Krojač Paname” (može se posuditi u svakoj videoteci) s Pierceom Brosnanom u glavnoj ulozi i sve će vam biti jasno.

Vezane vijesti

ICTY: Nema istrage protiv Carle del Ponte

ICTY: Nema istrage protiv Carle del Ponte

Raspravno vijeće Haaškoga suda odbilo je u četvrtak kao neutemeljen zahtjev vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja za pokretanjem postupka protiv… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika