26.05.2011. / 15:36

Autor: Hina

Uhićenje Mladića moglo bi ubrzati put Srbije prema EU-u

Uhićenje haškog bjegunca Ratka Mladića koje je službeno u četvrtak u Beogradu potvrdio predsjednik Srbije Boris Tadić moglo bi ubrzati put te zemlje prema Europskoj uniji budući da je srbijanskim dužnosnicima mnogo puta iz Bruxellesa i iz zemalja članica EU-a poručeno kako je uvjet za dobivanje kandidatskog statusa u Uniji puna suradnja sa Sudom u Haagu.

Serge Brammertz i Boris Tadić (Reuters)Serge Brammertz i Boris Tadić (Reuters)Uhićenje haškog bjegunca Ratka Mladića koje je službeno u četvrtak u Beogradu potvrdio predsjednik Srbije Boris Tadić moglo bi ubrzati put te zemlje prema Europskoj uniji budući da je srbijanskim dužnosnicima mnogo puta iz Bruxellesa i iz zemalja članica EU-a poručeno kako je uvjet za dobivanje kandidatskog statusa u Uniji puna suradnja sa Sudom u Haagu.

Glavni haški tužitelj Serge Brammerz, čija je potvrda o punoj suradnji Srbije sa Haškim tribunalom potrebna da bi Srbija učinila nove korake u približavanju Uniji, u svojem se pisanom izvješću Vijeću sigurnosti koje bi trebao predstaviti 6. lipnja izrazio vrlo negativno o srbijanskoj suradnji, ali je u četvrtak, nakon uhićenja Mladića, pohvalio suradnju Srbije.

U izvješću haaški tužitelj tvrdi kako neuspjeh Srbije u uhićenju bjegunaca potkopava vjerodostojnost vlasti u Beogradu i snagu izjava o spremnosti da u potpunosti surađuje s Haaškim sudom. "Postojeća strategija Srbije za uhićenje bjegunaca u potpunosti je neuspješna", navedeno je u izvješću.

Međutim, u četvrtak je pohvalio napore Srbije u uhićenju jednog od posljednjih haaških bjegunaca.

"Pozdravljam današnje uhićenje Ratka Mladića u Srbiji. Čekamo njegovo prebacivanje u Haag gdje će mu se suditi pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju", navodi se u Brammertzovoj izjavi koju je objavio njegov ured u Den Haagu.

Nekadašnji vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić uhićen je u četvrtak ujutro. Haški sud ga tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti. Mladić je, zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem, koji je uhićen u Srbiji u srpnju 2008. i kojemu se sudi u Haagu, optužen za genocid u Srebrenici 1995. zbog pokolja osam tisuća muslimana i zbog 43-mjesečne opsade Sarajeva.

Vijest o uhićenju pozitivno će odjeknuti i u Bruxellesu od kojega Srbija očekuje dobivanje statusa kandidata.

Prošloga je tjedna za posjeta Beogradu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso kazao kako EU podupire Srbiju na njezinu putu ka europskim integracijama te da je u tom smislu najznačajnija suradnja Srbije s Haaškim tribunalom.

"Potpuno je jasno da je od ključnog značaja suradnja Srbije s Haaškim tribunalom i mi očekujemo da će ona u tom smislu učiniti najviše što je moguće", rekao je Barroso, te napomenuo da Srbija "drži ključ" kada je riječ o budućnosti procesa eurointegracija.

Uhićenje Ratka Mladića mogao bi biti taj ključ, a i Barroso je istaknuo kako je "2011. godina ključna za proces europskih integracija Srbije".

Europska unija službeno je 1999. predložila Proces stabilizacije i pridruživanja za zemlje zapadnog Balkana, uključivo Srbiju koja je međutim pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju počela tek 2005. Oni su jedno vrijeme bili zaleđeni, upravo zbog nedostatka napretka u suradnji Srbije sa Haškim tribunalom. SSP je potpisan u travnju 2008.

Srbija je službeno predala zahtjev za članstvo u Europskoj uniji 22. prosinca 2009. Europska komisija predala je Srbiji u jesen 2010. upitnik koji je sadržavao 2.483 pitanja a na koji je Srbija predala odgovore 31. siječnja ove godine.

Nakon predaje odgovora, Beograd čeka mišljenje, tzv. "avis" Europske komisije koji, ako je pozitivan, otvara put prema stjecanju statusa kandidata.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika