26.05.2011. / 15:47

Autor: Hina

Reakcije iz svijeta na Mladićevo uhićenje: Povijestan dan za međunarodnu pravdu

Vijest o uhićenju bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića svijet je u četvrtak pozdravio kao povijestan dan za pravu i pomirbu u regiji te za srbijanski put prema članstvu u Europsku uniju iako samo to ipak neće biti dovoljno, kako je upozorila Nizozemska.

Ratko MladićRatko MladićVijest o uhićenju bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića svijet je u četvrtak pozdravio kao povijestan dan za pravu i pomirbu u regiji te za srbijanski put prema članstvu u Europsku uniju iako samo to ipak neće biti dovoljno, kako je upozorila Nizozemska.

To je "povijestan dan za međunarodnu pravdu", on označava "napredak prema nekažnjivosti zločina", rekao je u Parizu glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Cahterine Ashton zatražila je da Mladić "bez odgode" bude izručen Haškome tribunalu i poručila da je uhićenje "važan korak naprijed za Srbiju i za međunarodno pravosuđe".

Povjerenik Europske komisije za proširenje Stefan Fuele podzravio je "povijestan potez Srbije koja je pokazala da je razumjela ključnu važnost pomirbe u regiji" i objasnio kako je "regionalna pomirba dio političkih kriterija za pristupni proces Uniji".

Mevlut Cavusoglu, predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, nastarije paneuropske ustanove, rekao j da je "vijest o uhićenju velika vijest za budućnost Srbije, zakon i pravdu te borbu protiv nekažnjivosti zločina".

Britanski ministar vanjskih poslova Wiliam Hague čestitao je srbijanskim vlastima na uhićenju koje je nazvao "povijesnim trenutkom za regiju" razdiranu strašnim ratovima 90-ih te poručio: "Danas su naše misli s rodbinom žrtava ubijenih u opkoljenom Sarajevu i rodbinom žrtava genocida u Srebrenici".

Britanski ministar obrane Liam Fox rekao je da uhićenje narodu Srbije "pruža izglede da zatvori ili barem počne zatvarati nesretno poglavlje u svojoj povijesti".

"Pravda je spora ali dostižna", rekao je slovenski premijer Borut Pahor i čestitao Srbiji na uhićenju osobe koja je bila "simbol genocida u Srebrenici" i "velikog zla". Pahor je izrazio nadu da će Mladićevo uhićenje i suđenje biti korak k pomirenju i suradnji u regiji.

Čestitke Srbiji i njezinu predsjedniku Borisu Tadiću uputio je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt te ocijenio da su "europski izgledi za Srbiju sada sjajniji nego ikada".

Međutim, nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da je uhićenje "važan element", ali da on "ne znači automatski i pristup. To ne ide tako".

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini ocijenio je da uhićenje pokazuje "veliku demokratsku zrelost Srbije", da je to "istinska prekretnica koju (EU) pozdravlja" i taj potez "još više približuje Srbiju Europi i Europskoj uniji".

Vezane vijesti

EU zabrinuta zbog nasilja na sjeveru Kosova

EU zabrinuta zbog nasilja na sjeveru Kosova

Europska unija u petak je izrazila zabrinutost zbog nasilja i pozvala na suzdržanost na sjeveru Kosova, gdje su u sukobima koji su uslijedili nakon… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika