26.05.2011. / 17:39

Autor: Nacional.hr

Haaški sud: Nadamo se ekspeditivnom prebacivanju Mladića u Haag

Uhićenje Mladića prekretnica je u povijesti Međunarodnog suda i približava ovu instituciju uspješnom ispunjenju njezinog mandata

Mladić bi se uskoro mogao naći u Haaškoj sudniciMladić bi se uskoro mogao naći u Haaškoj sudniciMeđunarodni sud pozdravlja današnju vijest o uhićenju Ratka Mladića u Srbiji, koji je 16 godina izbjegavao uhićenje, priopćeno je danas iz Haaga. Tužiteljstvo je optužnicu protiv Mladića podignulo 1995. za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene, kako se tvrdi, tijekom sukoba u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Međunarodni sud se nada njegovom ekspeditivnom prebacivanju iz Srbije u Den Haag nakon okončanja relevantnih pravosudnih postupaka neophodnih prema zakonodavstvu Srbije. Nakon prebacivanja u nadležnost Međunarodnog suda, Mladić će biti pritvoren do prvog stupanja pred suca. Na prvom stupanju pred sud, Mladiću će biti dana prilika da se očituje o svakoj od optužbi za koje se tereti prema optužnici. Iako je optužen za teške zločine, Mladić, kao i svi drugi optuženici pred Međunarodnim sudom, uživa pretpostavku nevinosti dok mu se ne dokaže krivnja.

Ovo je u skladu sa Statutom Međunarodnog suda, koji jamči univerzalno prihvaćeno pravo na pravedno suđenje. Uhićenje Mladića prekretnica je u povijesti Međunarodnog suda i približava ovu instituciju uspješnom ispunjenju njezinog mandata, sa 160 uhićenih od ukupno 161 osoba protiv kojih je podignuta optužnica. Goran Hadžić jedini je preostali optuženik u bijegu i Međunarodni sud se nada da će i on u bliskoj budućnosti biti uhićen.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 26.05.11. 21:25

KPJ je stvarni krivac
A oni nikad neche
ODGOVARAT ???


registracija
5/1/07

james, 26.05.11. 22:46

Mos si mislit kak ce biti brzo


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika