26.05.2011. / 19:14

Autor: Nacional.hr

Ekspeditivni postupak

Mladić već saslušan na Specijalnom sudu, u Haagu za tjedan dana?

Nakon uhićenja Ratka Mladića, prvi čovjek srbijanske policije Milorad Veljović najavio je da će mjere sigurnosti u Srbiji biti podignute na znatno viši nivo

Ne dijele svi veselje zbog uhićenja Ratka Mladića (Reuters)Ne dijele svi veselje zbog uhićenja Ratka Mladića (Reuters)Najtraženiji haaški osumnjičenik za ratni zločin Ratko Mladić tijekom poslijepodneva odveden je u zgradu Specijalnog suda u Beogradu gdje ga je saslušao istražni sudac. Podsjetimo, Mladić je rano jutros uhićen na sjeveru Srbije na temelju međunarodne tjeralice Haaškog suda.

Kako javlja agencija Tanjug, pokrenut je postupak Mladićeva izručenja Haaškom sudu prema odredbama Zakona o suradnji s Haaškim sudom.

Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić istaknuo je kako bi procedura izručenja mogla potrajati otprilike tjedan dana. Nije mogao precizirati kada će Mladić biti odveden na saslušanje kod istražnog suca Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu koji će donijeti konačnu odluku o Mladićevom izručenju.

Prema Zakonu, sudac bi nakon saslušanja na kojem će se Mladića suočiti s optužnicom i saslušati njegovo izjašnjavanje o krivnji, u roku od tri dana trebao donijeti rješenje o ispunjavanju pretpostavki za izručenje Haaškom sudu. Naravno, Mladić se na odluku o izručenju ima pravo žaliti u roku od tri dana, a potom o toj žalbi odlučuje tročlano sudsko vijeće.

Na kraju odluku o pravovaljanosti rješenja o izručenju potpisuje ministar pravosuđa Srbije.

Iako su mediji opsjedali zgradu Specijalnog suda, policija je uspjela Mladića uvesti u zgradu gotovo neprimjećeno.

Nakon uhićenja Ratka Mladića, prvi čovjek srbijanske policije Milorad Veljović najavio je da će mjere sigurnosti u Srbiji biti podignute na znatno viši nivo.

Tijekom dana u javnost su dospjele i detaljnije informacije o samom uhićenju Ratka Mladića. Tako srbijanski mediji ističu kako Mladić tijekom uhićenja nije bio prerušen, ali je znatno ostario pa ga je bilo teško prepoznati.

Mladićeva obitelj, koja je prije nekoliko mjeseci tražila da ga se proglasi mrtvim, nije željela davati nikakve izjave. Odvjetnik obitelji Miloš Šaljić, koji se danas pojavio na Specijalnom sudu, novinarima je rekao kako obitelj ima miješane osjećaje.

"S jedne strane sretni su jer je Ratko živ, a s druge teško im je zbog uhićenja"; rekao je Šaljić novinarima.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

registracija
24/3/10

bagsy, 26.05.11. 21:14

jel ima danas nekih drugih vijesti ili je samo mladić vijest?


registracija
12/12/10

Klarens, 26.05.11. 21:21

Druzhe Ratko
Daj isprichaj
Narodima Balkanike
Kako je duuuuuuuuuuuuuuuugo
KPJ pripremala sav ovaj
JAD !!!


registracija
7/1/11

djani, 26.05.11. 21:39

mladiću krvniče od kurbe nane,j... si mačku mamu,još ovi sitni ali gori od njega su na slobodi


registracija
7/1/11

djani, 26.05.11. 21:44

što su dosad čekali da ostari kao stari starac


registracija
11/1/10

fluid, 26.05.11. 22:16

Sve što je Srbima sveto to je srpstvo.Ne zanima ih ni moral,ni karakter,ni sentiment,ni sramota !Ništa !Samo srpstvo.To im je naprosto epidemiološki osjećaj.Već vekovima.Nema danas nijednog Srbina koji nije žalostan.NIJEDNOG !!! Oni danas generalno tuguju a ostalo je predstava jer drugačije ne ide.Svi govore da je danas veliki dan za Srbiju i da je iskoračila u pozitivizam !?Pa ne ide to tek tako.To jedino ameri kuže.Srbi u svijet ali nikakva politika njima u ruke.Ništa u čemu bi oni bili glavni i odlučivali.Pod kontrolu.Prepoznati su i imat će svoj reiting jedno 200 godina.Točno koliko traju Načertanije.Do otrežnjenja.


registracija
5/1/07

james, 26.05.11. 22:44

Ovo je samo zato izvedeno sto toj NISTARIJI treba bolnicka njega.
I Srbija ce ODMAH DOBITI poziv za pristupanje uniji.
I mi cemo CEKATI da Srbija bude spremna.
A to ce biti za MANJE vremena nego mi mislimo.
Jer svi na zapadu su USHICENI Srbijom.
A nistarija NECE DOBITI ni dana zatvora jer ce ga Srbi proglasiti nesposobnim.
I pored toga ce DOBITI 10 milijuna E za prokazivanje.
Zivjela nasa Hrvatska


registracija
20/8/10

McCoy, 26.05.11. 23:11

@fluid
Pa ti si Srbin, čoveče!!! Bravo, sve u svom malom životu si podredio tome da upoznaš Srbe do tančina, toliko da si i sam postao Srbin. Tvoja prva rečenica kao da je skinuta sa plakata Srpske Radikalne Stranke!!!

@ james
Što, da nisi možda ljubomoran? Kao, Hrvatska je ostvarila veeeeeliki napredak? Još ste vi na Balkanu od kojega tako želite da pobegnete... gde?


registracija
22/6/10

Konstantinos, 27.05.11. 00:23

Jako je dobro sto se Srbija rijesila ovog velikog problema i da krece napred.
No meni se cini da su hrvatske tajne sluzbe bile prve koje su locirale generala i tu informaciju proslijedila srbijanskim tajnim sluzbama kako nije bilo reagiranja, HR tajne sluzbe su zaprijetile da ce one prve objaviti ovu vjest i tako osramotiti domaci establishment. Tadic jednostavno nije imao izbora. Zar nije cudno da bas zagrebacke novine prve objave vjest na koju se onda i poziva b92?


registracija
10/1/10

avvf2002, 27.05.11. 06:38

Za Fluida i James-a
Da li je moguce da ovakve budale i dalje postoje?
Ti James-u ne umes ni identitet da izaberes.
Tudje ime, HALOOOOOOOOOOOOO TUDJE!
A ko si ti "james"?
Prepoznaje li te neko u tom svetu u koji hrlis?
Sta ti nude?
Crven tepih ispred aviona kad sletis?
I koja si ti budala!


registracija
17/4/11

DONDON, 27.05.11. 09:00

Ovom zločincu, nacisti (srpskom heroju) bi se sasvim drugačije presudilo da je neko drugo vrijeme, ali ... Kao oni nisu znali gdje je bio do sada, pa eto uložiše tolike napore i ispoljiše hrabrost i veliku sposobnost da ga pronađu i uhite. Tko je još toliko naivan da u to povjeruje?! Podržavaju i dalje istu ideologiju i metodologiju djelovanja preko tzv. R. Srpske i svojih fašioidnih stranaka, a s druge strane traže nagradu i priznanja svetske zajednice ne osvrćući se na zločinačke posljedice koje su učinili na sve strane, prema drugim narodima. Ovo ne znači da treba zaboraviti zločine drugih sličnih nacističkih elemenata.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika