27.05.2011. / 18:39

Autor: Hina

Sud: Ispunjeni su svi uvjeti za Mladićevo izručenje

Saslušanje uhićenog haaškog optuženika Ratka Mladića pred istražnim sucem odjela za ratne zločine višeg suda u Beogradu završeno je u petak u beogradskom posebnom sudu, nakon čega je sud donio rješenje o ispunjenosti uvjeta za Mladićevo izručenje Haaškom sudu.

Ratko Mladić (Reuters)Ratko Mladić (Reuters)Saslušanje uhićenog haaškog optuženika Ratka Mladića pred istražnim sucem odjela za ratne zločine višeg suda u Beogradu završeno je u petak u beogradskom posebnom sudu, nakon čega je sud donio rješenje o ispunjenosti uvjeta za Mladićevo izručenje Haaškom sudu.

To su novinarima ispred posebnog suda potvrdili sutkinja tog suda Maja Kovačević Tomić, kao i Mladićev odvjetnik Miloš Šaljić.

Kovačević Tomić kazala je kako je rok za podnošenje žalbe na odluku suda tri dana te da istječe u ponedjeljak.

Šaljić je kazao kako je ispitivanje završeno tako što je Mladić odbio bilo što govoriti i iznjeti obranu u odnosu na haašku optužnicu.

Prije toga je, po Šaljićevim riječima, istražni sudac upoznao njega i njegova branjenika s nalazima liječnika, po kojima je Mladić sposoban pratiti suđenje.

"Osobno smatram da nije sposoban i da je tijekom čitavog trajanja ispitivanja pokazivao sasvim suprotne znakove, odnosno da ne prati na odgovarajući način ono što se događa u sudnici", kazao je Šaljić.

Dodao je kako je Mladić prelazio s teme na temu, pričao nevezane stvari, tako da će obrana biti prisiljena tražiti neovisno liječničko mišljenje odnosno, kako je rekao, "sudske vještake koji će utvrditi pravo stanje stvari".

"Ovo je očito, po našem mišljenju, namijenjeno tome da se postupak ovdje što prije okonča. Mladić u ovom trenutku sigurno nije sposoban pratiti rad i dati odgovarajuću obranu", istaknuo je Mladićev branitelj.

Obrana će, kako je dodao, službenim putem tražiti da Mladić bude prebačen u beogradsku Vojnomedicinsku akademiju, a sljedeći korak je žalba na odluku suda o ispunjenosti uvjeta za Mladićevo izručenje.

Realno bi, po Šaljićevim riječima, bilo da se prvo riješi problem Mladićeva zdravlja pa da se onda ide na ekstradicijski postupak, jer po njegovim riječima "nije uobičajeno da se izručuje nekoga tko je bolestan i tko ne može pratiti suđenje" već mu se treba prije toga osigurati primjereno liječenje kako bi bio u stanju pružiti svoju obranu.

Vezane vijesti

SAD izručile BiH osumnjičenog za genocid u Srebrenici

SAD izručile BiH osumnjičenog za genocid u Srebrenici

Američke vlasti u četvrtak su izručile Bosni i Hercegovini Dejana Radojkovića, ratnog pripadnika policije bosanskih Srba kojega se sumnjiči da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika