30.05.2011. / 15:26

Autor: Hina , Nacional.hr

Švedska kritizira njemačko odustajanje od nuklearki

"Njemačka će vjerojatno morati povećati uvoz nuklearne energije iz Francuske i postoji opasnost da uskoro ne uspije okončati svoju ovisnost o energiji iz fosilnih goriva, posebice energiji dobivenoj od ugljena", ocijenio je Carlgren

ReutersReutersŠvedski ministar okoliša Andreas Carlgren kritizirao je u ponedjeljak odluku Njemačke da do 2022. odustane od nuklearne energije što je, smatra on, u suprotnosti s nastojanjima da se smanje emisije ugljikova dioksida u atmosferu.

"Njemačka bi se mogla naći u situaciji da vodi pogrešnu politiku", rekao je ministar, prenosi agencija TT.

"Njemačka će vjerojatno morati povećati uvoz nuklearne energije iz Francuske i postoji opasnost da uskoro ne uspije okončati svoju ovisnost o energiji iz fosilnih goriva, posebice energiji dobivenoj od ugljena", ocijenio je Carlgren.

Ministar drži da je potrebno smanjiti ovisnosti o nuklearnoj energiji uz zaustavljanje klimatskih promjena.

Švedska vlada je u veljači 2009. odlučila ukinuti moratorij na nuklearnu energiju od 1980. i odobrila modernizaciju i zamjenu deset nuklearnih reaktora.

Njemačka je u ponedjeljak, potaknuta nuklearnom katastrofom u Fukushimi, odlučila da će do 2022. zatvoriti svoje posljednje reaktore i postati prva velika industrijska sila koja odustaje od nuklearne energije.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika