31.05.2011. / 08:58

Autor: Hina , Nacional.hr

Haaški sud napao medije: 'Sudac Fluegge nikad nije negirao genocid u Srebrenici'

U drugome priopćenju Nerma Jelačić "kategorički demantira nedavne navode medija u regiji koji se tiču suca Flueggea i njegova intervjua časopisu Der Spiegel koji su potpuno krivo preneseni"

IlustracijaIlustracijaMediji pogrešno navode da je imenovan predsjedatelj sudskoga vijeća u slučaju nedavno uhićenoga Ratka Mladića, priopćila je u ponedjeljak glasnogovornica Haaškoga suda i zatražila da se ta pogreška ispravi.

"Brojne medijske kuće pogrešno su prenijele da su ili sudac (Christoph) Fluegge ili sudac (Alphons) Orie imenovani za predsjedatelja u predmetu protiv Ratka Mladića. Odluka o tome koji će od trojice sudaca koji su imenovani u ovom predmetu biti predsjedatelj još nije donesena. Dok se ta odluka ne donese, zahtijevam da ispravite sve navode o imenovanju predsjedajućega suca", napisala je glasnogovornica Nerma Jelačić u svojem priopćenju.

U drugome priopćenju Nerma Jelačić "kategorički demantira nedavne navode medija u regiji koji se tiču suca Flueggea i njegova intervjua časopisu Der Spiegel koji su potpuno krivo preneseni".

"Intervju časopisu Der Spiegel dan je 7. rujna 2009. U tom intervjuu, na pitanje može li se masakr u Srebrenici definirati kao genocid, sudac Fluegge kategorički je izjavio da ne želi komentirati to konkretno pitanje i nastavio odgovarati na pitanja u vezi s definicijom genocida. Navodi da je sudac Fluegge javno porekao da je u Srebrenici počinjen genocid nisu samo netočni", nego i "drsko iskrivljavanje sadržaja tog intervjua", kaže Jelačić.

Po njezinim riječima, suci ICTY-ja "ponosni su na primjenu najviših međunarodnih standarda u svom radu", te su "osobe visokih moralnih standarda, nepristrani ljudi s integritetom koji posjeduju kvalifikacije potrebne za imenovanje na najviše pravosudne funkcije", kaže se u priopćenju.

Budući da "Statut Međunarodnog suda sadrži jasnu definiciju genocida i jedini je relevantan dokument kojim se suci ICTY-ja rukovode", Jelačić "zahtijeva da se svi pogrešni i namjerno iskrivljeni navodi ove vrste isprave" i od novinara traži "da prestanete pogrešno prikazivati intervju koji je sudac Fluegge dao časopisu Der Spiegel", jer takvi postupci "potkopavaju velik trud koji je Međunarodni sud uložio i dalje politiziraju njegovu ulogu u regiji".

Mediji su javili kako je Fluegge uklonjen sa suđenja Radovanu Karadžiću nakon intervjua u Der Spiegelu u kojem je ustvrdio kako je "termin genocid nepotreban za bi se definirali zločini" u Srebrenici, već je dovoljno rabiti termin "masovno ubojstvo". Osim njega u raspravnom vijeću su Alphons Orie i Bakone Justice Moloto.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika