31.05.2011. / 12:11

Autor: Deutsche Welle

Nijemci šokirani: Angela Merkel u čekaonici iznad Irana

Ovaj put zračnu rutu njemačke kancelarke Merkel nije promijenio neki islandski vulkan. Ona je sa zakašnjenjem stigla u Indiju. Na putu u tu zemlju, kancelarki Iran nije dozvolio prelet preko svog neba. Skandal?

Na ekranima u utrobi novog vladinog Airbusa A-340 "Konrad Adenauer" u ranim jutarnjim satima putnici su mogli vidjeti čudan prizor: bez jasno vidljivih razloga letjelica tipa Airbus u kojoj je tog trenutka sjedila kancelarka Angela Merkel s velikom delegacijom na putu u službeni posjet Indiji je promijenila smjer letenja neposredno uoči iranske granice i nad nebom Turske počela letjeti u krug kao da - čeka.

I dosta - čekala se dozvola iranskih vlasti za prelet preko teritorija te zemlje. Iran međutim tu dozvolu nije davao, i to bez obrazloženja. Prije polijetanja zrakoplova sve je bilo u najboljem redu, let je na vrijeme najavljen i prikupljene su sve potvrde. A onda obavijest: iranske vlasti ne dopuštaju prelet.

Provokacija Teherana

Zrakoplov se vratio nad teritorij Turske i dok je on u zraku okretao svoje "počasne krugove", piloti su počeli pregovore s nadležnima u Teheranu. Ali i tu je bilo problema. Iranci zapravo uopće nisu htjeli razgovarati i Nijemcima su u pomoć priskočili Turci - kao posrednici. No ni to nije pomoglo, na kraju je alarmirano Ministarstvo vanjskih poslova i čitava je stvar prebačena na razinu državnih tajnika. "Ovako nešto još nisam doživjela, a ni sami piloti", rekla je nakon slijetanja u New Delhiju Angela Merkel.

Nakon sat vremena je krizni stožer, koji je u međuvremenu utemeljen u zrakoplovu, uspio isposlovati sletanje u Ankari. Nakon novih pregovora na kraju je dozvola ipak dana i Merkel je iznova poletjela. U New Delhi je stigla s dva sata zakašnjenja.

Njemački prosvjed

Službeni razlog za uskraćivanje dozvole preleta nije poznat, ali lako je moguće da se radi naprosto o širaniranju kancelarke. Drugi zrakoplov, u kojem se nalazio njezin zamjenik i ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je preletio Iran bez problema.

U međuvremenu je ministar oštro reagirao protiv ponašanja iranskih vlati. On je pozvao na konzultacije iranskog veleposlanika u Njemačkoj i naglasio da "je ponašanje Irana nedopustivo. Ono je u suprotnosti s međunarodnim običajima i Njemačka ga neće tolerirati.

Luksuzni ured u zraku

Letjelica koja je dobila ime Konrad Adenauer po prvom njemačkom poslijeratnom kancelaru sasvim je nova i puno je komfornija od prijašnjih kancelarskih letjelica. Ona pruža više mjesta putnicima, iz nje se može bez problema telefonirati a svako sjedalo ima ugrađeni mali televizor kao i više električnih utičnica. Kancelarka ima i mali ured s konferencijskim stolom.

U New Delhij je Angela Merkel povela veliku delegaciju u kojoj se nalaze i brojni privrednici. Njemačka je u posljednje vrijeme izuzetno zainteresirana za poboljšanje i inače dobrih odnosa s Indijom. Ta se zemlja procjenjuje kao jedan od ključnih kako gospodarskih tako i političkih faktora već u skoroj budućnosti. Jedna od temarazgovora njemačke kancelarke s predstavnicima atomske sile Indije bit će i - razvoj obnovljivih izvora energije.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika