31.05.2011. / 14:01

Autor: Nacional.hr

Stravični cirkus oko Mladića: 'Srpska vlast i mediji dodatno veličaju Mladićev kult'

Sveučilišna profesorica Srbijanka Turajlić smatra da se svi srpski državnici, organi vlasti i dnevni listovi ponašaju kao da je njihov jedini zadatak da "osnaže, uveličaju i podignu kult Ratka Mladića"

ReutersReutersZadnja u nizu želja koju su srpske vlasti ispunile ratnom zločincu Ratku Mladiću bio je njegov posjet kćerinom grobu. Prije toga, u ćeliju su mu na zahtjev donijeli da se okrijepi jagodama, i televiziju da vidi što ima novoga u svijetu i uglavnom u Srbiji. Ove informacije u srpskim su medijama dobile povlašteni tretman, završivši kao glavna vijest na većini novinskih naslovnica i udarnih televizijskih minuta.

Za razliku od toga, podaci o monstruoznim ratnim zločinima za koje se tereti Mladića, ostali su marginalizirani, jednako kao i rasprava o tome kako se Mladić tako uspješno skrivao zadnjih 16 godina. Dosta velik doprinos ovakvo tretiranju teme dali su i predstavnici srpske političke nomenklature. Eksplicitni primjer je predsjednica srpskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović, po struci psihijatar, koja je u Mladićevu ćeliju pohitala nekoliko sati nakon što je ovaj tražio da ga baš ona pregleda.

U razgovoru za Radio Slobodna Europa, šefica parlamenta je kazala kako je dobila poziv od suda da pregleda Mladića, ali da ne zna zašto je odabrao baš nju. Pisac Svetislav Basara ovako je komentirao ovu situaciju. "Bolje bi bilo da je nju Ratko Mladić pregledao, pošto je to isti mentalni sklop". Sveučilišna profesorica Srbijanka Turajlić smatra da se svi srpski državnici, organi vlasti i dnevni listovi ponašaju kao da je njihov jedini zadatak da "osnaže, uveličaju i podignu kult Ratka Mladića".

"Nažalost, rekla bih da naše rukovodstvo pripada onom postotku građana koji misle da Ratko Mladić nije zločinac i koji naprosto misle da je to jedna gnusna obaveza koju je nama nametnuo neki ružni vanjski svijet. A čini im se i da bi bilo zgodno tako 'igrati' pred izbore. Dakle, ovaj cijeli cirkus oko Ratka Mladića mogao bi biti zabavan, da nije stravičan", zaključila je prof. Turajlić, dok sociolog Ivan Kuzminović drži kako se radi o 'reality showu koji se besplatno emitira dan i noć, čiji je cilj izbjegavanje prave teme, a to je gdje je Ratko Mladić bio posljednjih pet ili 10 godina'. "Tko ga je skrivao? Recimo, tko je ubio gardiste u Topčideru i što je bila prava uloga države Srbije u skrivanju Ratka Mladića?", smatra Kuzminović.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 31.05.11. 16:59

ima tamo i normalnih ljudi, zar ne djani


registracija
20/8/10

McCoy, 31.05.11. 19:25

"čiji je cilj izbjegavanje prave teme, a to je gdje je Ratko Mladić bio posljednjih pet ili 10 godina'."

Ne slažem se. Prava tema je privredni sunovrat, guitak posla za 300 000 ljudi u prošloj godini, mizerne plate, neizvesna budućnost...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika