01.06.2011. / 17:40

Autor: Nacional.hr

Epidemija desnila

Ultradesničarski ksenofobi i ruralni nacionalisti 'podijelili' Europsku uniju

"Pitanje na koje Europa mora odgovoriti je: da li je to trenutni plamen ili temeljna promjena politike?", ističe Spiegel te dodaje kako su se slični zahtjevi pojavili i u SAD-u kroz pokret "Tea party", a koji je promijenio način na koji se biraju predsjednički kandidati

Radikalni nizozemski desničar Geert WildersRadikalni nizozemski desničar Geert WildersBritanski dnevnik Financial Times u svom je tiskanom izdanju objavio kolumnu Petera Spiegela, inače šefa njihovog dopisništva iz Bruxellesa. U kolumni se Spiegel osvrće na posljednju krizu proširenja u Europskoj uniji.

Ističe kako su i euro i Schengenski sporazum, dva najvidljivija postignuća poslijeratne integracije u EU, pod ozbiljnom prijetnjom ukidanja.

"Ovaj nagli zaokret zapravo je odraz snažnih promjena u političkim kretanjima. Europski birači, koji su, nevoljko prihvatili mjere štednje i spašavanja gospodarstava u krizi više nisu spremne popuštati", ističe Spiegel.

Podsjeća kako su u posljednjih pola godine pale vlade i u Portugalu i u Irskoj, dok su u Finskoj i Nizozemskoj vlast osvojile antieuropski nastrojene stranke.

Temeljna promjena politike?

"Pitanje na koje Europa mora odgovoriti je: da li je to trenutni plamen ili temeljna promjena politike?", ističe Spiegel te dodaje kako su se slični zahtjevi pojavili i u SAD-u kroz pokret "Tea party", a koji je promijenio način na koji se biraju predsjednički kandidati.

Ističe kako su i vođe Europske unije, prije svega predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso reagirali na te promjene i pozvali vlade članica da se odupru populističkim izazovima. No, naglašava Spiegel, marginaliziranje takvih grupa nije niti moguće niti previše mudro, a kao primjer navodi Nizozemsku koja se suočava sa sve jačim antiglobalističkim pokretom.

"Nizozemska određuje trendove na starom kontinetnu. Također, bila je u samom središtu europskih poslijeratnih integracija i jedna je od osnivača svih važnijih institucija. No, posljednjih mjeseci vjerojatno je postala najveća prepreka Bruxsellesu u borbi za budućnost EU", stoji u kolumni.

Nizozemska sve izoliranija

Novinar navodi kako je Nizozemska sve izoliranija i u blokadi proširenja Europske unije na Zapadni Balkan.

Šef Pravih Finaca Timo SoiniŠef Pravih Finaca Timo Soini"Nije slučajno da je manjinska nizozemska vlada prošle godine prva u eurozoni koja se otvoreno zalaže protiv EU, sve kako bi ostala na vlasti. Kao rezultat, nizozemska vlada ne samo da je ignorirala Barrosov savjet o izbjegavanju populističke politike, već je upozorila Bruxelles da obrati veću pažnju na sve veće nezadovoljstvo građana i osjećaj ekonomske nesigurnosti te ozbiljnije počne shvaćati njihove strahove", dodaje Spiegel.

Ističe kako bi se nizozemski stav tek trebao potvrditi na izborima, ali iskustva iz drugih zemalja, poput Finske i Francuske, govore kako bi "mogli biti svjedoci generacijskih promjena u europskoj političkoj dinamici".

Izazov bez presedana

"Sužena je tradicionalna podjela na ljevicu i desnicu. Niti jedna ključna socijaldemokratska stranka ne zalaže se za centralizirano gospodarsko planiranje, kao što ni konzervativne stranke ne dovode u pitanje podršku državi blagostanja. Umjesto toga, vidljiva je nova podjela između globalista i lokalista", upozorava Financial Times.

Naglašava kako je nova grupa revanšista pred urbanu elitu i ljevice i desnice postavila izazov njenom poslijeratnom konsenzusu.

"Ova politička snaga dolazi i s lijevice (sindikati, radnička klasa) i s desnice (ruralni nacionalisti i ultradesničarski ksenofobi) . Što je još važnije, nagovještava novi izazov europskom projektu, bez presedana", zaključuje Spiegel u svojoj kolumni.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
23/8/09

xaron, 01.06.11. 19:53

Plan nase vlade o ulasku u EU mogu pokvariti 2
dogadjaja. Prvi je referendum, ciji ishod je neizvjestan, a drugi je odobrenje od NL parlamenta.
Wilders je vec javno rekao da njegova stranka NECE dati saglasnost za Hrvatsku. On nema nista direktno protiv Hrvatske jer je on prvenstveno protiv
muslimana. Mi srecom imamo mali broj muslimana u RH, ali za Wildersa je i taj "mali" broj ipak prevelik. Izgleda da nasa vlada pri ulasku u EU pravi racun bez 2 krcmara ( glasaca na referendumu i Wildersa).


registracija
1/6/11

microcosmos, 02.06.11. 00:13

Pa zar muslimani nisu "hrvatsko cveće". Eto jedan buket za EU. Da ste iole pametniji ne bi se palili na ovu udrugu kojoj ne predvidjam dugo zajednoštvo. Pa Rumuni su u EU pa se i danas iseljavaju iz svoje zemlje, a Bugari i dalje prodaju robu na Pančevačkom buvljaku. Toliko o prosperitetu Balkana po ulasku u "europu". Daš groš da u kolo udješ, dva da izadješ.


registracija
16/6/10

nosonja, 02.06.11. 08:41

Zašto ti je ovo bilo "hrvatsko cveće" a ne "hrvatsko cvijeće"!!!
Mikrocosmose ti se preseravaš,
Džaba vam svima ,Hrvatska će u EU pa kud puklo da puklo.Kad mi uđemo u Europu a vi se iselite u Srbiju ili BIH.


registracija
10/7/09

Anemona, 02.06.11. 09:02

G.W. je opasan i,nazalost,mocan.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika