02.06.2011. / 18:52

Autor: Hina

Mladićevo uhićenje obnovilo nizozemsku srebreničku ranu

Suđenje Ratku Mladiću pred sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji ponovno će otvoriti stare rane u Nizozemskoj, zemlji iz koje su bili pripadnici plavih kaciga koji od Srba nisu obranili Muslimane u UN-ovoj "zaštićenoj zoni" Srebrenice.

Majke Srebrenice ponovno proživljavaju svoju tragedijuMajke Srebrenice ponovno proživljavaju svoju tragedijuSuđenje Ratku Mladiću pred sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji ponovno će otvoriti stare rane u Nizozemskoj, zemlji iz koje su bili pripadnici plavih kaciga koji od Srba nisu obranili Muslimane u UN-ovoj "zaštićenoj zoni" Srebrenice.

Ono što je uslijedilo u srpnju 1995. nizozemska je nacionalna sramota.

Mladić je UN-ovcima obećao da se ništa neće dogoditi tisućama u muslimanskoj enklavi pa je zapovjednik lako naoružanih nizozemskih snaga sa zapovjednikom vojske bosanskih Srba ispio i šampanjac.

Idućih je dana ubijeno i buldožerima zatrpano oko osam tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka.

Kad je 2002. objavljeno izvješće u kojem je zaključeno da su nizozemski vojnici poslani u "nemoguću misiju", nizozemska je vlada podnijela ostavku.

Ali kao i drugim članicama NATO-a koje su slale vojnike u Bosnu i Hercegovinu pod zastavom Ujedinjenih naroda u sklopu UNPROFOR-a, i Nizozemcima su ruke bile vezane UN-ovim mandatom koji je praktično onemogućavao oružanu intervenciju, piše Reuters.

Mladića je ICTY optužio za genocid u Srebrenici.

No majke i udovice srebreničkih žrtava okrivljuju i nizozemske snage za kukavištvo, a odvjetnici koji zastupaju šest tisuća rođaka na nizozemskim su sudovima podignuli tužbe protiv Nizozemske i UN-a jer nisu spriječili pokolj.

"Zadovoljstvo zbog uhićenja... Još nije usporedivo sa sramotom zbog neuspjeha 1995. Taj uspjeh još ima gorak okus poniženja", rekao je Ko Colijn s Instituta Clingendaela u kolumni u časopisu Vrij Nederland.

U izvješću koje je 2002. napisao Institut za studije rata, genocida i holokausta NIOD kaže se kako su nizozemski vojnici, poslani da štite civile u enklavi, bili suočeni s "talačkom situacijom u kojoj bi nasilan otpor završio krvoprolićem".

Nisu smjeli napasti jer im je mandat omogućavao samo da uzvraćaju budu li napadnuti. Osim toga, Nizozemci su tražili UN-ove zračne udare, ali oni su zakasnili, napisao je NIOD.

No u tome izvješću koje je nastalo na zahtjev nizozemske vlade kaže se i da je nizozemska vojska namjerno "izbjegavala osjetljiva pitanja" i prikrivala ono što se doista dogodilo, kako bi izbjegla kritiku.

Zbog Srebrenice Nizozemska zahtijeva da Srbiji bude onemogućen ulazak u Europsku uniju sve dok u Den Haagu ne završe Mladić i ostali srpski optuženici za ratne zločine.

"Nismo mogli obraniti tu enklavu... Ne mogu to lako naoružani vojnici braniti od tenkova i teško naoružanih Srba", rekao je nekadašnji vojnik nizozemskoga bataljuna Wim Dijkma kad je Mladićevo uhićenje ponovno otvorilo bolnu raspravu.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 03.06.11. 03:18

Sad da vidimo
Kako Mujo dere jare
Sad ima dva
Svrbce i
Niskozemne !!!
Ovo im je bio timski rad
NEMORALA !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika