02.06.2011. / 19:55

Autor: Nacional.hr

Brammertz priznao:

Mladićevo uhićenje spasilo je Srbiju, moje izvješće bi ih pokopalo

S jedne strane možda smo iznenađeni jer se to dogodilo neposredno nakon mog posjeta Srbiji, ali s druge strane opet nismo, jer smo znali da ako pratite tragove možete veoma brzo biti uspješni, rekao je Brammertz

Serge Brammertz (Reuters)Serge Brammertz (Reuters)Glavni Haaški tužitelj Serge Brammertz u povodu uhićenja Ratka Mladića dao je intervju za BIRN-Justice Report u kojem se osvrnuo na zdravstveno stanje najnovijeg haaškog stanovnika, njegovom uhićenju, ali i svom izvještaju o suradnji Srbije sa Sudom koji bi sljedeći tjedan trebao predstaviti pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Brammertz je na samom početku naglasio kako je Mladić uhićen veoma kasno te kako se nadao da će do toga doći mnogo ranije. No, ističe, Mladić nije uhićen prekasno te mu se još uvijek može suditi pred Haaškim sudom.

Pojasnio je kako je malo vjerojatno da će se otpužnice protiv Radovana Karadžića i Mladića spojiti, ali i ističe kako se i dalje razmatraju određene mogućnosti.

"Teoretski to je moguće, ali ne bih rekao da je to danas veoma vjerojatno", rekao je Brammertz.

"Mjesecima smo se nadali da će doći do uhićenja. Znali smo da će do toga doći prije ili kasnije. S jedne strane možda smo iznenađeni jer se to dogodilo neposredno nakon mog posjeta Srbiji, ali s druge strane opet nismo, jer smo znali da ako pratite tragove možete veoma brzo biti uspješni", rekao je Brammertz.

Nije želio odgovoriti na pitanje da li je Srbija znala gdje se Mladić skriva. Rekao je kako nema dovoljno informacija da odgovori na to pitanje. Ono što može reći da je je bilo vidljivo da su promjene u policijskoj strukturi doprinijele jačoj angažiranosti u potrazi.

S obzirom na to da mediji pišu o lošem zdravstvenom stanju Mladića, Brammertz nije mogao izbjeći ni to pitanje. No, diplomatski je rekao kako on nije liječnik pa ne može suditi o njegovom zdravlju, ali je i dodao kako će Mladić dobiti svu potrebnu medicinsku njegu kako bi bio sposoban pratiti suđenje.

Naglasio je kako razmatraju određeni broj mogućnosti kako bi osigurali što brži početak suđenja i tako skratili sam sudski postupak. No, ogradio se od bilo kakvih konkretnijih izjava rekavši kako je još uvijek prerano reći u kojem smjeru idu.

Što se tiče izvještaja o suradnji Srbije s Haaškim sudom koji bi trebao biti predstavljen sljedećeg tjedna, Brammertz je priznao da je u njemu bio poprilično oštar i kritičan.

"Naveo sam kako želim da zauzmu multidisciplinarniji pristup i više uključe policiju", pojašnjava tužitelj i dodaje kako taj izvještaj i dalje vrijedi te kako cjelokupan Haaški sud stoji iza iznesenih kritika.

"Jasno je da je ovim uhićenjem ispunjena jedna od glavnih obveza Srbije i to ćemo napomenuti u usmenoj prezentaciji", dodaje Brammertz.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 02.06.11. 21:28

I j isto mislim da je njega Srbija slučajno uhitila i da to nema veze s Bramertzovim posjetom! Tražili zalutalo govedo pa naletili na Komadinića!


registracija
7/1/11

djani, 02.06.11. 22:35

Nema ništa slučajno u životu.

Pa ako je slučajno.što nisu pritisli ovako sa ovakvim izvješćem prije 10-15 godina,a sad kad umire krvolok sad ga sude


registracija
11/1/10

fluid, 02.06.11. 22:43

Ovo je podilaženje Hrvatskoj jer neće podići optužnicu protiv Mladića za Škabrnju.Ja mu ne vjerujem.


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 03.06.11. 04:26

Izgleda da samo Brammertz i eu ne kuze da je ovom Mladicu došao kraj i da mu je Srbija obećala sve samo da umre u Hagu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika