04.06.2011. / 11:42

Autor: Deutsche Welle

Ratko Mladić - Prijezir živog fosila

Prvo pojavljivanje pred Haškim tribunalom Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske jedna je od tema kojim se danas (4.6) bave komentatori njemačke dnevne štampe.

ReutersReuters"Rheinische Post": "Ratko Mladić je napokon u Haškom tribunalu. Za žrtve i njihove porodice je to razlog za zadovoljstvo. Mnogi se raduju što je uhapšen. Procesom se neće poništiti učinjeno zlo. Međutim, on će u svijet poslati signal da zločini ne zastarjevaju i da će svi izaći pred lice pravde. Ne radi se o potiskivanju u zaborav, radi se o odgovornosti i kazni. U ratu u BiH je poginulo više desetina hiljada ljudi. Komandant trupa koje su počinile masakr i ratne užase u Srebrenici je bio Ratko Mladić. Haški tribunal sada mora dokazati krivicu bivšeg komandanta vojske bosanskih Srba. Bit će to dugotrajan proces koji otvara ratne rane. Ukoliko Srbija želi pronaći mir i ako se zaista namjerava približiti EU, mora se suočiti sa prošlošću. Bez toga nije moguć novi početak, posebno sa Mladićevom rečenicom: "Samo sam branio svoju zemlju".

"Berliner Morgenpost": " On ne poznaje humanost i čovječnost. Međutim, kada se o njemu radi, onda on to smatra normalnim. Njegova posljednja želja pred izručenje u Haški tribunal je ispunjena. Ratko Mladić "Balkanski koljač" je smio posjetiti grob svoje kćerke Ane koja se ubila njegovim pištoljem 1994. godine. Po svemu sudeći stideći se zbog brutalnosti svog oca prema njegovim neprijateljima, bosanskim muslimanima. Kada se jučer (3.6) pojavio pred sucima Haaškog tribunala, ponovo je izrekao svoju posljednju želju, a to je da doživi slobodu. Međutim, vjerojatno mu ta želja neće biti ispunjena. Optužnica protiv njega je dugačka i teška: 8.000 ubijenih Bošnjaka u Srebrenici, 12.000 ubijenih za vrijeme okruženja Sarajeva, etničko čišćenje, zločini u logorima... Sada kaže da nije ubijao ljude i da je teško bolestan čovjek."

Ratko Mladić se, zahvaljujući podršci čak i visoko pozicioniranih osoba u krugovima srbijanske vlade, 16 godina skrivao u Srbiji. Sada se nalazi tamo gdje se trebaju nalaziti svi ratni zločinci. Naravno, to nije slučajnost. Vlada u Beogradu ga je isporučila kako bi Srbiji stvorila bolju šansu za ulazak u EU. Upitni su financijska i privredna pomoć iz Bruxellesa. Samo uz tu pomoć, Srbija se može osloboditi političke i privredne izolacije. Ostale zemlje bivše Jugoslavije ili su članice EU ili razgovaraju o članstvu ili imaju službeni status kandidata. Međutim, prije nego što Srbija postane kandidat za članstvo i dobije financijsku pomoć EU, mora prijeći nekoliko velikih prepreka: pravni sistem ne zaslužuje to ime, korupcija cvijeta, mora biti riješen kosovski problem... Ne smiju se još i sa Beogradom postići pogrešni kompromisi. EU već sada ima "bolesnih" koji ugrožavaju njen opstanak".

«Offenburger Tageblatt»: "Ratko Mladić je živi fosil. Svojim uvjerenjem da je u ratu u BiH samo branio svoj narod pred Haaškim tribunalom se predstavlja kao da nije kriv. Za porodice žrtava rata i zlostavljane to zvuči kao prijezir".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 04.06.11. 12:03

da, to je zajednicki nazivnik kod svih onih koji su radili slicna zlodjela - branili smo svoj narod.
Slabo mi je kad ga vidim i cujem u sudnici u Hagu. Ostario je, i izgleda bolestan, ali treba mu suditi. Radi pocinjenih zlocina, ali i da buduce generacije shvate da se narod i zemlja ne brani zlocinama nad onima koji pripadaju nekom drugom narodu


registracija
21/4/11

spBN, 04.06.11. 12:24

@agaSovulj,
Uravnotezen i iskren odnos prema drami nase bivse zajednicke domovine.
Svako dobro.


registracija
7/1/11

djani, 04.06.11. 12:50

taj zajednički nazivnik branili smo narod ima nešto što se krije ispod toga,a to je da nije isto zločin napraviti kao agresor na neku zemlju u ovom slučaju na Hrvatsku je agresije izvršena i na Bosnu i na Kosovo da ne govorimo i sloveniju.
da,zločin JEST zločin i kad ga Hrvat počini,ali kad vam u kuću upada u ovom slučaju na našem teritoriju čedo-fašista koji je sa partizanima izjednačen u srbiji fašističkoj,onda ja vas pitam što trebam napraviti???
jel da čekam sa krunicom u ruci da me masakrira DIVLJI NAROD SRPSKI u ovom slučaju ili da ga ubijem o obrani??????'


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika