05.06.2011. / 15:09

Autor: Hina

Svjetski mediji: Subota za političke, a nedjelja za vjerske poruke

Veliki broj svjetskih medija izvještava o posjetu pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, o porukama koje je uputio Hrvatima i toplom dočeku na koji je naišao.

Foto: FaH/PoolFoto: FaH/PoolVeliki broj svjetskih medija izvještava o posjetu pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, o porukama koje je uputio Hrvatima i toplom dočeku na koji je naišao.

Papa Benedikt XVI. je, javlja agencija France presse, na Hipodromu u Zagrebu pred oko 400.000 vjernika govorio o obitelji, pozvavši katolike da se odupru razmišljanjima koja ugrožavaju kršćanske vrijednosti.

"Moramo na žalost ustanoviti, da se, posebno u Europi, širi sekularizacija koja Boga života gura na rub te donosi rastuću razjedinjenost obitelji. Apsolutizira se sloboda bez odgovornosti za istinu...ljubav se svodi na sentimentalni osjećaj i zadovoljavanje nagonskih poriva, bez nastojanja da se stvore trajne veze međusobne pripadnosti i bez otvorenosti životu. Pozvani smo da se odupremo tom mentalitetu!", prenosi France presse Papine riječi.

Glasnogovornik Vatikana, otac Federico Lombardi, broj okupljenih na Hipodromu u Zagrebu procijenio je na 400.000, kazavši novinarima kako je ondje bilo i 60 biskupa te oko tisuću svećenika, naglašava francuska agencija.

AFP navodi da je Papa u nedjelju pozvao hrvatske vlasti na donošenje "zakonskih odredbi koje bi podupirale obitelji u zadaći rađanja i odgoja djece".

Agencija STA javlja da su na misu na Hipodromu došli i vjernici iz Slovenije, među kojima najviše iz Novog Mesta, Celja i Maribora.

Reuters prenosi Papine riječi s mise da je "u današnjem društvu više no ikad žurno potrebna nazočnost uzornih kršćanskih obitelji. Moramo na žalost ustanoviti, da se, posebno u Europi, širi sekularizacija koja Boga života gura na rub te donosi rastuću razjedinjenost obitelji".

"Drage obitelji, budite hrabre! Ne popuštajte tom sekulariziranom mentalitetu koji nudi suživot kao pripravu ili čak kao zamjenu za brak!", rekao je Papa.

Taj govor, kako navodi Reuters, odražava vjerovanje Vatikana da je Katolička crkva u Europi pod napadom nekih nacionalnih vlada i europskih institucija oko pitanja kao što su homoseksualni brakovi, pobačaj, vjersko obrazovanje i korištenje kršćanskih vjerskih simbola na javnim mjestima.

APA ističe da je sveta misa bila "vrhunac posjeta pape Benedikta XVI. Hrvatskoj". "Dok je subota bila posvećena političkim porukama - papa Benedikt je dao svoju potporu ulasku Hrvatska u EU - nedjelja je bila rezervirana za vjeru", navodi agencija.

"Papa, volimo te", uzvikivalo je i mahalo vatikanskim zastavicama oko 25.000 mladih Hrvata koji su priredili toplu dobrodošlicu Benediktu XVI. u subotu navečer na središnjem trgu u Zagrebu, prenosi agencija France Presse javljajući o Molitvenom bdijenju.

Mnogi mladići i djevojke nosili su majice s natpisom "Zajedno u Kristu" i majice nalik na nogometne dresove na kojima je pisalo Benedikt i arapska brojka 16. Pjesme su dugo odzvanjale ulicama u središtu Zagreba sve dok se mladi nisu raspršili u noć, piše France Presse.

APA prenosi da je Papa mladima sinoć poručio da se njihova sreća ostvaruje u prijateljstvu i zajedništvu s Bogom te da taj put zahtijeva predanost i osobnu žrtvu, ali se isplati.

"Dragi mladi prijatelji, ne dopustite da vas zavedu privlačna obećanja lakog uspjeha, načini života koji daju prednost izgledu, na štetu nutrine. Ne popuštajte kušnjama da se potpuno pouzdate u posjedovanje, u materijalne stvari, odričući se slijediti istinu koja ide dalje, poput visoke zvijezde na nebu, kamo vas Krist želi povesti. Dopustite da vas povede u Božje visine!"

Agencija STA javlja da je Papa u svom govoru u HNK u subotu na susretu s predstavnicima civilnoga društva, političkog, akademskog, kulturnog i gospodarskog života, s Diplomatskim zborom i s vjerskim čelnicima rekao da je savjest temelj slobodnog i pravednog društva, kako na nacionalnoj tako i na nadnacionalnoj razini. Pojasnio je da pritom misli na Europu, čija je Hrvatska oduvijek sastavnica na povijesno-kulturnome planu, a to će doskora biti i na političko-institucionalnoj razini.

"Ako se savjest, prema prevladavajućem modernom shvaćanju, ograniči u subjektivni okvir, u koji se smješta religiju i moral, onda krizi zapada nema lijeka, a Europa je osuđena na nazadovanje. Ako se naprotiv savjest otkrije kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i braćom ljudima, što je protiv svake diktature, onda ima nade za budućnost."

Tanjug i Beta također su prenijeli Papin govor u HNK, a pišu i o svetoj misi održanoj u nedjelju ujutro na Hipodromu povodom Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji gdje se okupilo oko 300.000 vjernika.

Prvoga dana boravka u Hrvatskoj papa Benedikt XVI. uputio je "snažno upozorenje Zapadu i Europi o važnosti poštovanja slobode savjesti, bez koje društva zapadaju u diktaturu", piše u nedjelju španjolski list ABC, ističući Papinu poruku da "kvaliteta društvenoga i građanskoga života, kvaliteta demokracije, dobrim dijelom ovise o tomu 'kritičkom' čimbeniku, odnosno o savjesti". Papin govor pred 700 profesora, intelektualaca, diplomata i političara, piše ABC, bio je upućen cijeloj Europi, posebno zemljama koje otežavaju nazočnost vjere u javnom životu ili aspekte slobode svijesti ne priznaju kao pravo na protivljenje praksama koje smatraju nemoralnim.

Francuski Le Monde istaknuo je kako je "na prvom putovanju u inozemstvo ove godine Benedikt XVI. želio naglasiti ključne poruke svojega pontifikata: obranu kršćanskih korijena u pretežno sekulariziranoj zapadnoj Europi i svoju zabrinutost zbog 'krize Zapada'".

Papa je, izvješćuje Le Monde, obraćajući se "predstavnicima civilnoga društva, kulturnoga i političkog života te vjerskim čelnicima, inzistirao: 'Sveto pismo je veliki kodeks europske kulture'. Razvijajući jednu od svojih omiljenih tema, vezu između vjere i razuma, Benedikt XVI. je upozorio: 'Ako se savjest, prema prevladavajućem modernom shvaćanju, ograniči u subjektivni okvir, u koji se smješta religiju i moral, onda krizi zapada nema lijeka, a Europa je osuđena na nazadovanje. Ako se naprotiv savjest otkrije kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i braćom ljudima, što je protiv svake diktature, onda ima nade za budućnost.'"

O Papinu pohodu Hrvatskoj danas su, među ostalima, izvijestili i švicarski list La Liberte, talijanski listovi La Stampa i Corriere della Sera, izraelski Jeruzalem Post i američki Washington Post.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
8/7/10

Maroje, 08.06.11. 09:47

Za razmisliti svima nama, kakvi smo i kakvi bi trebali biti


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika