06.06.2011. / 10:25

Autor: Hina , Nacional.hr

'Razvoj uz socijalnu osjetljivost': Humala se proglasio pobjednikom peruanskih izbora

"Želimo gospodarski razvoj uz socijalnu osjetljivost", rekao je 48-godišnji Humala u nedjelju navečer pred nekoliko tisuća svojih pristalica koji su ga došli poduprijeti u središtu Lime

Ollanta Humala (Reuters)Ollanta Humala (Reuters)Bivši vojni dužnosnik i kandidat lijevog centra Ollanta Humala proglasio se pobjednikom peruanskih predsjedničkih izbora održanih u nedjelju.

Prema dosad prebrojanim glasovima s 80 posto biračkih mjesta, Humala ima tijesnu prednost od 1,4 posto glasova u odnosu na svoju protukandidatkinju, zastupnicu desnice Keiko Fujimori, kći bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija koji je u zatvoru zbog korupcije. Kako se očekuje, Humalina prednost bi trebala dodatno porasti pošto se prebroje glasovi s biračkih mjesta u siromašnim ruralnim područjima Perua.

"Želimo gospodarski razvoj uz socijalnu osjetljivost", rekao je 48-godišnji Humala u nedjelju navečer pred nekoliko tisuća svojih pristalica koji su ga došli poduprijeti u središtu Lime. "Možemo izgraditi pravedniji Peru po mjeri svakoga", dodao je.

Peru je jedna od zemalja s najbržim gospodarskim razvojem u posljednjih deset godina i najveći je izvoznik plemenitih i neplemenitih metala u svijetu, no unatoč tomu trećina stanovnika zemlje i dalje živi u siromaštvu.

Humala je u svojoj predizbornoj kampanji najviše računao na potporu siromašnih stanovnika zemlje. Obvezao se da će, ako pobijedi na izborima, u vladu dovesti iskusne tehnokrate te poštovati strane investitore koji u rudarske i naftne projekte u Peruu u idućih deset godina namjeravaju uložiti 40 milijarda američkih dolara.

Humala se na predsjedničkim izborima kandidirao 2006., no u drugom je krugu pretrpio poraz.

Gotovo 20 milijuna birača bilo je pozvano da izađe na izbore na kojima se birao nasljednik konzervativnog predsjednika Alana Garcije, koji se nije mogao kandidirati za drugi predsjednički mandat.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika