06.06.2011. / 18:06

Autor: Nacional.hr

EU pojačava kontrolu: Monitoring protiv korupcije i za zemlje članice

Malstrom je istaknula kako EU svake godine zbog korupcije gubi oko 120 milijardi eura, što je jednako godišnjem proračunu cijele unije

Cecilia Malmström (Reuters)Cecilia Malmström (Reuters)"Niti jedna zemlja u Europskoj uniji nije imuna na korupciju. To je ozbiljan izazov, ne samo društveno, već i politički i ekonomski", rekla je na konferenciji za novinare povjerenica Cecilia Malstrom i najavila kako će Europska komisija svake dvije godine sastavljati izvješće o borbi protiv korupcije članica EU.

Novi mehanizam, svojevrsni monitoring, služiti će zemaljama članicama kao provjera i preporuka u njihovoj borbi protiv korupcije. No, neki ga vide i kao sredstvo prisile koje će političare natjerati da počnu provoditi zakone i smjernice koje su njihove vlade postavile.

Malstrom je istaknula kako EU svake godine zbog korupcije gubi oko 120 milijardi eura, što je jednako godišnjem proračunu cijele unije. Stoga je istaknula kako će oštrija borba protiv korupcije imati pozitivan utjecaj i na gospodarstvo, ali i pomoći u ponovnoj izgradnji povjerenja u financijska tržišta.

Upozorila je kako je većina zemalja članica donijela zakone za borbu protiv korupcije, no problem je u njihovoj primjeni. Stoga će izvješće EK koje bi trebalo biti objavljeno 2013. poslužiti ne da bi se prozvale pojedine članice u kojima je korupcija raširenija, već kako bi se ukazalo na pogreške koje zemlje čine.

U izradi izvješća EK se neće osloniti samo na podatke vlada zemalja članica, jer su na primjeru Grčke, Rumunjske i Bugarske shvatili da tako neće imati relevantne podatke. Stoga će se osloniti na cijeli niz nevladinih udruga i organizacija, kao i mrežu "antikoruptivnih doušnika" koji će Komisiji dojavljivati stvarne podatke.

S obzirom na to da se stalno spominje uvođenje monitoringa za Hrvatsku, čini se kako to neće biti problem. Izvješće EK obuhvatiti će sve zemlje članice, pa tako i Hrvatsku kad jednog dana to postane.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
18/6/09

Papar, 06.06.11. 19:01

Pritužba: Ivo Josipović, Jadranka Kosor, Mladen Bajić, Josip Buljević, Tomislav Karamarko, (734 milijuna kuna)

http://pollitika.com/prituzba-ivo-josipovic-jadranka-kosor-mladen-bajic-josip-buljevic-tomislav-karamarko-734-milijuna-kuna


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika