Objavljeno u Nacionalu br. 812, 2011-06-07

Autor: Zoran Ferić

Ferićevo otpusno pismo

Društvena krema by Kaptol - Kokošari, zločinci i mitraljezi pod istim krovom

Papa Ratzinger došao je u Hrvatsku na pastoralni pohod, ali i u politički posjet, došao je podržati Hrvatsku na putu u Europsku uniju, u trenutku kad smo toliko blizu pristupanja da to označava kraj dugog i opsežnog političkog projekta. I zato je jako čudno što su u okviru te europske ideje na susret u HNK pozvani oni koji su u ovoj zemlji djelovali ili djeluju izrazito antieuropski

Zoran FerićZoran FerićSvuda u svijetu poremećaj podijeljene ličnosti je bolest, jedino je u Hrvatskoj talent. To je taj talent nekih Hrvata da se od komunista preobražavaju u ustaše, od ateista u vjernike, one koji svojim intelektualnim sposobnostima i moralnim uvjerenjima mogu pratiti samo autokratske i zločinačke režime jer druge zapravo i ne razumiju. Zato se susret te hrvatske intelektualne i političke kreme s Papom Ratzingerom održao baš na pravome mjestu: u kući koja je prvenstveno namijenjena predstavama. Dramama i komedijama. A bome i farsama ili teatru apsurda. Kad u mali provincijski grad na rubu Europe dolazi nešto veliko, nešto u svjetskim mjerilima monumentalno, pa bila to predstava, balet ili operni tenor, odmah se sakupi takozvana elita da bi na jednome mjestu, kao šarena i obično groteskna skupina potvrdili svoje društvene pozicije.

A budući da smo mala zemlja i mali grad, poznajemo sve likove te drame s elementima komedije i farse. I bivše kokošare koji su postali tajkuni, i bivše partijske aparatčike koji su se domogli važnih pozicija, ratne zločince koji su sakrili kompromitirajuće dokumente, ustaše i komuniste u istoj osobi, tipove koji talente koriste samo da bi nahranili vlastiti ego.

Ljilja Vokić, bivša mistrica poznata po uvjetnom refleksu da muškarce dočekuje u stavu mirno: Photo: Marko Lukunic/VLM/PIXSELLLjilja Vokić, bivša mistrica poznata po uvjetnom refleksu da muškarce dočekuje u stavu mirno: Photo: Marko Lukunic/VLM/PIXSELLMEĐUTIM, PREDSTAVA KOJA SE u subotu odigrala u HNK bila je različita od drugih. Različita po tome što je jedno tijelo, jedan centar birao pozivnice: vrh Crkve u Hrvata, HBK i kardinal Bozanić. Izbor pozvanih pokazao je preferencije crkvenog vrha, iako je bilo vidljivo nastojanje da se s Papom susretnu i lijevi i desni, i konzervativni i liberalni, i židovi i muslimani. Stiče se dojam da su neke na susret s Papom pozvali radosno, a druge jer moraju. To je valjda to kršćansko čovjekoljublje. I to je tako uvijek i ne samo kad uzvanike zove vrh Crkve i Biskupska konferencija jedne zemlje koja je još uvijek zapravo tugaljiva provincija. Ono što, međutim, upada u oči je i jedna čudna nelogičnost. Papa Ratzinger došao je u Hrvatsku na pastoralni pohod, ali i u politički posjet, došao je podržati Hrvatsku na njenom putu u Europsku uniju, u trenutku kad smo toliko blizu pristupanja da to označava kraj jednog dugog i opsežnog političkog projekta. Došao je i kao poglavar zemlje koja je prva priznala hrvatsku samostalnost, zemlje kojoj je ulazak Hrvatske u Europu važan politički interes.

MISLIM DA JE U OVOME trenutku, kad se o Papinom posjetu radi, upravo Europa i hrvatska europska orijentacija ono najvažnije što se može istaknuti. I zato je, recimo, jako čudno što su u okviru te europske ideje, na susret u HNK pozvani oni koji su u ovoj zemlji djelovali ili djeluju izrazito antieuropski. Objavljeno je, recimo, da je pozvan i pjevač koji je dobio nadimak po mitraljezu, a koji u svojim pjesmama u pozitivnom kontekstu govori o ustaškim konclogorima: Jasenovcu i Staroj Gradiški. Međutim, još dok je letio prema Hrvatskoj, u avionu, Ratzigner je osudio ustaštvo, kao i komunizam, režime koji su počinili zločine. A u HNK skoro ga je dočekao čovjek koji pjeva ove prekrasne stihove: „Jasenovac i Gradiska Stara/ to je kuća Maksovih mesara./ Kroz Imotski kamioni žure/voze crnce Francetića Jure/ U Čapljini klaonica bila/ puno Srba Neretva nosila./ Oj, Neretvo teci niza stranu/ nosi Srbe plavome Jadranu.“

Marko Perković u svojim pjesmama u pozitivnom kontekstu govori o ustaškim konclogorimaMarko Perković u svojim pjesmama u pozitivnom kontekstu govori o ustaškim konclogorimaNaime, prvo je objavljeno da je Thompson dobio pozivnicu zato što je sagradio crkvu u Čavoglavima, a onda su iz biskupske konferencije to demantirali. Učinilo se valjda nekome ipak neprimjereno da čovjek koji slavi ustaške zločine bude pozvan pred Papu kao zaslužni građanin ove zemlje. Htjelo ga je prošvercati na mala vrata, ali eto nije uspjelo. Novinari i ta prokleta javnost svuda zabadaju nos. Od bivših ministara kao sasvim neadekvatni uzvanik tu je bila i Ljilja Vokić, osoba koja je opasno unazadila hrvatsko školstvo i koja je, dok je bila ministrica, djelovala potpuno antieuropski. Spomenimo samo jedan segment, ukidanje dvojezične nastave, projekta koji je bio po svemu europski i koji je zamišljen kao približavanje hrvatske djece ne samo europskim jezicima na kojima djelomično slušaju nastavu, nego i njihovo približavanje svijetu.

POZVAN JE I BIVŠI ministar Jure Radić, čovjek koji projektira i gradi mostove, povezuje riječne i morske obale, naravno kad nema vjetra, a u politici je djelovao upravo suprotno: sve mostove s drugim narodima i kulturama je sistematski rušio. Tuđmanov strah od crvenih, žutih, zelenih, kao i opća ksenofobija prve polovice devedesetih, instalirali su na važna mjesta niz poslušnika koji su provodili i najgluplje i najnelogičnije poteze. Dobar dio tih poslušnika proveo je subotnju večer s Papom u HNK. No Papa je došao i otišao, ostala je samo izgažena trava na hipodromu, hrpe smeća, provincijski sajam taštine u nacionalnoj kazališnoj kući i zavareni šahtovi. Pozvan je kao predizborni adut vladajuće stranke, a odazvao se da podrži Hrvatsku pri ulasku u Uniju.

Etnički inženjer Radić JureEtnički inženjer Radić JureHrvatski crkveni vrh i dobar dio javnosti dočekali su ga s neprimjerenim antieuropskim uzvanicima i forsiranjem kulta ličnosti koji je potpuno nalik na komunistički, a on je osudio i ustaške i komunističke zločine jer je zapovijed „ne ubij“ nedvosmislena. I konačno, došao je u državu koja još uvijek ima valutu čije je ime naslijeđeno iz fašističke NDH o čemu više nitko ne govori. A priča o tome kako je to kuna čijim se krznom plaćalo u Hrvatskoj od pamtivijeka, da je jedna od feudalnih daća uključivala krzno kune kao platežno sredstvo, zapravo je priča za malu djecu i naivne jer mi ne plaćamo krznom, nego novčanicama, a kuna kao simbol neusporedivo je više vezana uz NDH, nego uz feudalnu Hrvatsku. Nevjerojatno je kako baš svaka velika svečanost prođe kod nas kao da ju je napisao Krleža.

Vezane vijesti

Retro-sela za ugodnu starost

Retro-sela za ugodnu starost

U Švicarskoj gradit će se selo za oboljele od Alzheimera. Projektirano je da izgleda kao iz 50-ih godina kako bi ljude koji danas imaju 70-80… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 07.06.11. 23:56

druze papa mi ti se kunemo..ovo je dobar članak. Inače autor je zaboravio nadodati da je pozdravno pismo papi u HNK čitao liječnik, neurolog, predstavljajući znanost i intelekt u Hrvata. A ono na podiju sami intelekt, ofucana stara komunjara Luka Bebić, Seks koji boluje od alkoholom izazvanih neurodegenerativnih promjena, i premijerka koja misli da govori strani jezik. U međuvremenu liječnici i sveučilišni profesori zarađuju pola onoga sto zarađuju javni bilježnici. Kilo mozga dvi marke.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 07.06.11. 23:57

usput receno papinu priredbu organizirala je HBK, a racune smo placali mi svi


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 08.06.11. 00:25

Sve to ništa ne vrijedi bez Tomsona i njegovog maca. Šta je falilo da je otpjevao jednu onako u crnom i s macem? Papa ionako ništa ne bi razumio, a ovoj HDZ bagri bi srca bila na mjestu. Svi Titovi pioniri crvenu maramu nosit ću ja i plavu kapicu tralalalala.


registracija
30/1/07

brodski, 08.06.11. 00:38

I bivše kokošare koji su postali tajkuni, i bivše partijske aparatčike koji su se domogli važnih pozicija, ratne zločince koji su sakrili kompromitirajuće dokumente, ustaše i komuniste u istoj osobi, tipove koji talente koriste samo da bi nahranili vlastiti ego.

A što reći kad je sve rečeno.Velik je Bog.I takvima je dao da državu imaju.I što su od nje napravili.SPRDAČINU.
A što su takvi i mogli drugo napraviti nego SPRDAČINU.


registracija
12/12/10

Klarens, 08.06.11. 04:16

Lijevo i Desno krilo KPJ
U aranzhmanu HBK
KAZALISHTE !!!
Je li se
KRKALO ???
Je li Sveti Otac
Shvatio taj
KOTAC ???
Naprijed u
BOLJU PROSHLOST !!!
RACHUN PROSIM !!!


registracija
2/6/11

stereo, 08.06.11. 07:27

Bravo Feriću, pa nije u Britanskom Parlamentu rečeno tek tako 'Ako Hrvatska uđe u Europsku Uniju neka nam Bog pomogne'.
Toliko smo proEuropski orijentirani da smo skoro sve zakone morali izmjeniti, a na što su tek isti imali prije izgledati ???
Hrvatsko plemstvo je na žalost izumrlo ali su opstali politički Megalodoni regrutirani iz redova hoštaplera, malograđanštine, ulizica i potkazivača.


registracija
8/4/08

arisa, 08.06.11. 07:48

Dobro otpusno pismo.
Dogovor vlasti i crkve: sto gluplji narod i ovce, to nama eliti bolje. Neka i moraju, a ko ne znaju onda da nauce, da vjeruju. Vjeruju bogu vjeruju i nama.


registracija
7/4/11

ivanovac, 08.06.11. 08:01

Ovo je vrlo dobro otpusno pismo, otpusno za HDZ i svu ostalu bagru a ujedno i uputnica za Remetinec, biti će ih veselo gledati kada ih budu odvodili.
Ovo je također preporuka otpustu nepovoljnih ugovora RH sa Vatikanom, jer i u Njemačkoj su rekli da nisu toliko bogati da bi imali ugovore sa Vatikanom kao Hrvatska.
Sada je bila definitivno vidljiva cijela sprega državne vlasti i ostale bagra u Hrvatskoj.


registracija
1/1/70

, 08.06.11. 08:18

Izvrstan komentar i konstatacija.Hr je zemlja čudesa .U HR su na cijeni zločinci,ratni profiteri,tajkuni,kriminalci okuplčjeni oko ADZe zločinaca,klerofašisti,ustaše i ostala gamad.Užas !


registracija
1/12/10

tavan, 08.06.11. 08:21

Članak je opisao svu BIJEDU Hrvatskog društva. Nema nama spasa dok nas vode ovi likovi sa slike.....sve im psujem što prelazi kućni prag....isto tako,nemrem se načuditi primitivnim glasačima koji uvijek glasaju za istu mafiju....


registracija
1/1/70

, 08.06.11. 08:26

Slika govori više od tisuću riječi.Hrvatska je definitivno zemlja mafijaša.U Hrvatskoj vlada umrežena mafija oko HDZe zločinaca,kome to nije jasno....taj nema šta tražiti ni u Vrapču.


registracija
1/1/70

, 08.06.11. 08:32

Imal' većeg GRIJEHA od toga, da Papu dočekuju ljudi poput Jure Radića....(KRIMINALACA PAR EXSELANS )u Hrvatskoj? Na taj način su vjerojatno htjeli reći:kakvi kriminalci i zločinci,takva i crkva....i kako s takvim naprijed?I kakvo pravo takvi ljudi imaju nama ostalim soliti pamet i pričati o moralu,etici....?


registracija
1/1/70

, 08.06.11. 08:36

Komentar je za ČISTU DESETKU. Lopovi se hvale s 30.000 mladih koji su dečakali Papu,a ne spominju "500.000 " mladih koji Papu gledaju kroz druge naočale....ne spominju nas 4. milijuna Hrvata koji Papu i crkvu drukčije doživljavamo? Svi smo mi Mirko Norac.


registracija
1/1/70

, 08.06.11. 08:36

Komentar je za ČISTU DESETKU. Lopovi se hvale s 30.000 mladih koji su dečakali Papu,a ne spominju "500.000 " mladih koji Papu gledaju kroz druge naočale....ne spominju nas 4. milijuna Hrvata koji Papu i crkvu drukčije doživljavamo? Svi smo mi Mirko Norac.


registracija
1/12/10

kibidabi, 08.06.11. 08:48

Ovi likovi sa slike, su daleko veće ZLO za nas HRVATE i od samog Ratka Mladića...novinar je pogodil u sridu.Svaka čast.


registracija
1/1/70

, 08.06.11. 09:00

Sveta dužnost je svakog pametnog građanina HR uništiti ADZe zločinci i distancirati se od lopovske crkve.Pametnom dosta. Za komentar uvaženog novinara kapa do poda.


registracija
1/1/70

, 08.06.11. 09:00

Sveta dužnost je svakog pametnog građanina HR uništiti ADZe zločinci i distancirati se od lopovske crkve.Pametnom dosta. Za komentar uvaženog novinara kapa do poda.


registracija
30/12/10

putusvemir, 08.06.11. 09:03

Pismo je odlično. Filozof Schopenhauer je rekao:
"Religija je štaka za loše državne ustanove", "Vjera je kao i ljubav: ona se ne da nametnuti.Zato i jeste uzaludan svaki trud da se ona državnim mjerama uvede ili učvrsti" i " Vjere su kao vatra: njima je, da bi svjetlile, potreban mrak".
Pametnom dosta.


registracija
28/4/10

Zvonko, 08.06.11. 09:19

Hrvatska je bolesno društvo.

Toj bolesti najviše pridonose novinari kalibra Zorana Ferića! Nemam želudac za čitanje dalje od Jasenovca i Gradiške Stare.


registracija
3/6/11

skaraica, 08.06.11. 09:28

Sve lijepo rečeno.Čista psihijatrija.


registracija
1/1/70

, 08.06.11. 09:29

Napisa ovdje jedan MAMLAZ,HR je bolseno društvo....ISTINA,samo što je taj MAMLAZ zaboravio dodati :zarad tzv domoljuba,okupljenih oko ADZe zločinaca i oko lopovske crkve, koja je svo vrijeme šutila i da stvar bude još pogubnija blagosivala ADZe zločince...zarad te gamadi smo došli u bezizlaznu situaciju.


registracija
30/12/08

csiki, 08.06.11. 10:27

Zvonko treba citati a ne ostati nepismen, i saznati pravu istoriju RH a ne ono sto su izmislili Franjo&com. i da se zna istina koji nazalost ponekad boli


registracija
17/12/10

zmaj, 08.06.11. 11:18

Top tekst, ljubi te majka Feriću... kome se ne sviđa neka kupi Slobodnu pa neka čita smeće smećarsko Josipa Jovića!!!


registracija
7/1/11

djani, 08.06.11. 14:16

csiki,e baš ti znaš poviest,a ne Zvonko,ma mrš iz ove zemlje okotu
zmaju majmune,ako ti ne odgovara ova zemlja,biraj drugu zemlju


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 08.06.11. 15:05

Vas dva smrdljiva smrada gora ste nego kad se jaje usmrdi. Sve mi licite na jedan kompaktni smarad. Neoprani šupak od godine dana je za vas dvojicu mirisni cvijetak.

Izrodi, propali abortusi i degenerici vasa su braca.

Kladim se da ste u drustvu nule i nikada niste imali ni u zivotinji prijatelja. Marš smradovi smrdljivi.

Guba je nista prema vama dvojici.


registracija
17/12/10

zmaj, 08.06.11. 18:08

Đani, glavni grad tvoje zemlje je Sarajevo, a ti Kinezojajhbdshdshd ajde na portal od Glasa Koncila!


registracija
25/6/10

vidra, 08.06.11. 19:43

Samo je Thompson falio, zašto ga nisu pozvali?


registracija
12/12/10

Klarens, 09.06.11. 03:34

Vidim zoologija broji li broji
Kosooki Tropapkar
Na djelu
Ostatak ,
ISTI
Nisu ovdje
KONSTRUKTIVISTI !!!


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 09.06.11. 13:41

Kakvi smradovi. Tako se kvalitetno prepoznaju da je milina.

Brabonjak je u odnosu na vas bombon za premjerku kosor vlaisavljevic.


registracija
1/3/11

Laudate, 09.06.11. 22:46

Thomson je pozvan na primanje kod pape jednako kao i gore potpisani novinar Ferić.

Razlika je samo u tome što Thomson svoju popularnost ne pokušava povećati spominjanjem novinara Ferića, a ovaj to pokušava spominjući Thomsona.


registracija
8/7/10

Maroje, 13.06.11. 15:27

Koliko MRŽNJE u ovom članku.Ovom soroševcu predlažem čisto zbog njegovog zdravlja da pod hitno mjenja državu stanovanja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika