Objavljeno u Nacionalu br. 812, 2011-06-07

Autor: Martina Čizmić

VOJNA GLOBALIZACIJA NA DJELU

Hrvatska, Rumunjska i Bugarska zajedno kupuju stare američke avione iz Turske

F-16 je jedan od najuspješnijih borbenih
aviona u povijesti, a uskoro bi se mogao
naći u sastavu hrvatskih oružanih snagaF-16 je jedan od najuspješnijih borbenih aviona u povijesti, a uskoro bi se mogao naći u sastavu hrvatskih oružanih snagaPrijedlog bugarskog premijera Bojka Borisova da Hrvatska, Rumunjska, Turska i Bugarska zajedno sudjeluju u kupovini američkih borbenih zrakoplova F-16, iako je još uvijek samo ideja, dolazi od visokih američkih dužnosnika u NATO-u. Naime, NATO u posljednje vrijeme sve više zagovara dijeljenje obrambenih kapaciteta među zemljama kako bi se smanjili troškovi, a povećala borbena spremnost manjih zemalja članica. U ovom slučaju najvjerojatnije bi se radilo o borbenim zrakoplovima iz Turske. Naime, ta država ima veliku flotu američkih borbenih aviona, navodno oko 250 komada, a nedavno je naručila novu eksadrilu od 30 komada. Zbog toga je vjerojatno da bi dio svojih starijih aviona za skromnu naknadu preusmjerila Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj, koje bi podijelile troškove i kasnije zajednički organizirale vježbe, održavanje zakoplova te sudjelovale u NATO misijama.

Također, kako doznaje Nacional, ako se postigne dogovor, za koji ministar obrane Davor Božinović tvrdi da je još uvijek u inicijalnoj fazi, Hrvatska bi vjerojatno dobila zadatak organiziranja baze za te zrakoplove u Zemuniku. Osim američke podrške u obliku obuke pilota i održavanja zrakoplova, Hrvatska bi na taj način, u sklopu NATO-a, nakon određena vremena možda dobila i zadatak kontrole zračnog prostora manjih zemalja na Balkanu, poput Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova. S obzirom na to da je 18 hrvatskih borbenih zrakoplova staro između 30 i 40 godina, a država trenutačno nema dovoljno novca za modernizaciju flote, to bi moglo biti kompromisno rješenje.

Vezane vijesti

Globalni pristup za održivi rast

Globalni pristup za održivi rast

Ove je godine ekološka mreža Global Footprint Network proglasila 27. rujna „Svjetskim danom prekoračenja". Bio je tek rujan, a svi Zemljini prirodni… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 07.06.11. 00:53

A što ako dođe, eto ne daj Bože, do sukoba između nas, Rumunjske i Bugarske?
Tko će koga tući sa tim avionima?


registracija
9/4/10

imela, 07.06.11. 08:47

@Rampa .
...niko nikoga, ti avioni ako i polete odmah padaju.


registracija
26/1/08

Rampa, 07.06.11. 09:49

Hebi ga, pa takve već imamo!
Znači opet će netko zaraditi na "proviziji" pri kupovini i ovih otpada?!


registracija
2/6/11

stereo, 07.06.11. 10:29

Struka mi je dijelom vezana za avijaciju i avioni su mi opsesija.
Neznam zašto idemo na nešto što drugi odbacuju dali je to iz političkih razloga tj lizanje dupete NATO-u?, umjesto da kupimo npr. bar DVA ali nova aviona Gripen, nakoncu Europska su i izrađena prema standardima bližim nama.
Pa što se tu struka ne uključi, nego bumo za par godina opet pljuvali po nekom i rekli da je politička odluka kao što i je ali to treba presječi u korijenu.Opet bu nam za to kriv neki Tito iliti Tuđman.
Dižite glave više Hrvati i ponašate se kao sav ostali slobodounimi svijet jer bute ninače sagnjili u tuđem dreku.


registracija
18/4/11

evomalo, 07.06.11. 10:34

To je vec dogovoreno, za NOVAC.
Znaci, one polovne koji meni vise ne sluze cu prodati mojim "prijateljima"(sici) tako da ne moram da ih bacim.


registracija
26/1/08

Rampa, 07.06.11. 10:37

Gripeni su zakon!

Po meni, laiku, su bolji ili bar u rangu sa bilo kojim F američkim avionom!

Ali vidi vraga, Šveđani nemaju naviku zavući ruku u svoj novčanik i ispružiti svežnjeve novčnica velikih brojki da bi dobili posao prodaje svojih aviona Balkancima!!

Zato ih valjda, pored što su visoke cijene, niti jedna zemlja u regiji i nema!

A i cijena nije visoka, samo je onolika koliku kvalitetu daje


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika