21.03.2011. / 08:24

Autor: Deutsche Welle

Japanska lančana reakcija u proizvodnji automobila

Od ponedjeljka, Opel mora ukinuti dvije smjene u pogonu Corse u Eisenachu - jer nedostaju dijelovi koji inače stižu iz Japana. Uopće, u ovim vremenima globalizacije i druge proizvođače je pogodila japanska katastrofa.

Japanska katastrofa imala je globalne posljediceJapanska katastrofa imala je globalne posljediceU pogonima Opela i u Eisenachu i španjolskoj Saragossi od ponedjeljka počinju redukcije: u Njemačkoj će u ponedjeljak i utorak otpasti po dvije smjene, u Španjolskoj se taj dan uopće neće raditi. Katastrofa u Japanu je pokazala prave razmjere globalizirane proizvodnje - i koncepta po kojem tvornice automobila gotovo da nemaju nikakve zalihe dijelova koje trebaju ugraditi.

UN pod poklopcem motora

S druge strane, osobito tvornice luksuznih automobila nerado priznaju da je i jedan vijak proizveden negdje drugdje, nego u matičnoj zemlji proizvođača jer to kupci nerado primaju na znanje. Realnost jest da praktično nema automobila koji nije prava mala svjetska zajednica i da se radi možda samo o nekom postotku dijelova koji se doista proizvodi u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji... Podatak koji proizvođači automobila još manje rado iznose u javnost jest - koji je to točno dio proizveden u inozemstvu jer postoji opasnost da će kupci onda baš taj dio optuživati za kvar i nedostatak.

Ipak, u Opelu su otkrili kako će nedostajati određeni čipovi, a bez čipova današnji automobili se praktički ne mogu pomaknuti s mjesta. Konačno, Japan proizvodi 20% čipova naše planete i oni su dovoljno maleni da do tvornica na Zapadu stižu avionom, a ne brodovima. Jer Opel nipošto nije jedini koji ima - ili će ubrzo imati problema. Na primjer i njemački BMW kupuje getribe u Japanu koje stižu brodovima i bavarski proizvođač priznaje kako će za koji tjedan, i on imati problema - a možda i prije.

"Nema, dođite sutra!"

Njemački proizvođači nipošto nisu jedini koji su pogođeni katastrofom u Japanu: i matična tvrtka Opela, američki koncern General Motors je već morao objaviti kako će od slijedećeg tjedna obustaviti pogon u Shreveportu (Louisiana) gdje je 500 radnika proizvodilo Pick-Up-ove Colorado branda Chevrolet i Canyon GMC-a. Što je najgore - potražnja upravo za tim modelima je porasla u proteklih nekoliko mjeseci.

Kada je riječ o samim japanskim proizvođačima automobila, mnoge je teško pogodila ova katastrofa. Doduše, ugroženi su samo pogoni na sjeveru zemlje, ali dovoljno je da je pogođen samo jedan dobavljač pa da problema ima čitav niz proizvođača. Tako se Honda, koja čak 22% svojih automobila proizvodi u domovini, nadala opet pokrenuti proizvodnju u ponedjeljak (21.3.), ali je malo izgleda da će se to dogoditi prije srijede. Toyota je pokrenula proizvodnju u nekim svojim pogonima, ali isprva samo za proizvodnju rezervnih dijelova - proizvodnja vozila u njenih 12 tvornica će biti obustavljena najmanje do utorka. U Toyotinim pogonima u SAD-u, baš kao i kod Subarua je smanjen broj automobila koji se proizvodi kako bi se duže izdržalo sa zalihama.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika