07.06.2011. / 12:25

Autor: Hina

Rusija: Gotovo triput više požara u 2011. nego u 2010.

Rusija je od proljetos zabilježila gotovo triput više šumskih požara nego u istom razdoblju 2010., koju su obilježili visoke temperature i požari što su poharali ruski teritorij, izvijestilo je u utorak ministarstvo za izvanredna stanja.

Prošle je godine Rusija imala problema s požarimaProšle je godine Rusija imala problema s požarimaRusija je od proljetos zabilježila gotovo triput više šumskih požara nego u istom razdoblju 2010., koju su obilježili visoke temperature i požari što su poharali ruski teritorij, izvijestilo je u utorak ministarstvo za izvanredna stanja.

Ove godine je već izgorjelo oko 617.000 hektara stepe i šume, ili gotovo triput više nego godinu ranije, kada je izgorjelo 214.000 hektara, po priopćenju koje je ministarstvo objavilo na svojoj internetskoj stranici.

Požari su zasad najrašireniji u Sibiru (oko Irkutska i Krasnojarska, u Jakutiji) i na ruskom krajnjem istoku (okolica Habarovska), na slabo naseljenim područjima.

U ljeto 2010. Rusiju, osobito njezin europski dio, opustošili su neviđeni požari koji su zahvatili šume i tresetišta. Šezdesetak ljudi je pritom izgubilo život, a zbog velikih vrućina zabilježena je i povećana stopa smrtnosti.

Ruska vlada je naredila temeljitu obnovu državnog sustava za borbu s takvim prirodnim nepogodama. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev kritizirao je u travnju kašnjenje u provedbi tih mjera, napose što se tiče tresetišta u okolici Moskve.

U kolovozu 2010. zbog požara tresetišta Moskva se više dana gušila u oblaku dima.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika