09.06.2011. / 15:23

Autor: Nacional.hr

Grčki državni službenici štrajkaju zbog vladinog plana za privatizaciju

Ovo je samo jedan u nizu prosvjeda i štrajkova u Grčkoj u zadnje vrijeme

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaU Grčkoj su radnici u državnim službama započeli štrajk zbog vladine namjere da rasproda državnu imovinu i tvrtke kako bi osigurala novac za vraćanje kredita koji je dobila u sklopu međunarodne pomoći posrnulim zemljama članicama eurozone, izvještava BBC.

Trenutno štrajkaju zaposlenici atenskog metroa, autobusnog prijevoza i državne željeznice te novinari na državnoj televiziji. Očekuje se kako će im se tijekom dana pridružiti i radnici u lukama, poštanskim uredima i bankama. Sindikati se pribojavaju kako će privatizacija izazvati još veću nezaposlenost. Oko 2000 državnih službenika zajedno s umirovljenicima trenutno maršira Atenom. Vladina odluka o privatizaciji državne imovine očekuje se tijekom dana.

Ovo je samo jedan u nizu prosvjeda i štrajkova u Grčkoj u posljednje vrijeme. Protekla dva tjedna održavane su demonstracije noću, ispred parlamenta i na glavnom atenskom trgu, gdje su podignuti i šatori. Mediji javljaju kako je u nedjelju demonstriralo 50 tisuća ljudi. Dogovoren je opći štrajk za 15. lipanj.

Međunarodni dužnosnici izjavili su kako su rezovi u gospodarstvu nužni, ako Grčka želi dalje primati financijsku pomoć. Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble rekao je kako prošlogodišnja pomoć od 110 milijardi eura nedovoljna i kako postoji opasnosti od bankrota ako u državnu blagajnu ne stignu nova sredstva. Grčka je već ranije zatražila novu pozajmicu, a ministri financija EU o tome bi trebali odlučivati 19. i 20. lipnja.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika