12.06.2011. / 14:05

Autor: Hina , Nacional.hr

Clinton upozorila na 'novi kolonijalizam' u Africi

Upitana u televizijskom intervjuu u Zambiji u subotu o rastućem utjecaju Kine na kontinentu, Clinton je rekla da Afrikanci trebaju biti na oprezu od prijatelja koji posluju samo s elitama

Afrika treba biti na oprezu zbog "novog kolonijalizma" dok Kina širi svoje tamošnje veze i umjesto toga usredotočiti se na partnere koji mogu pomoći u izgradnji proizvodnih kapaciteta na kontinentu, izjavila je američka državna tajnica Hillary Clinton.

Upitana u televizijskom intervjuu u Zambiji u subotu o rastućem utjecaju Kine na kontinentu, Clinton je rekla da Afrikanci trebaju biti na oprezu od prijatelja koji posluju samo s elitama.

"Mi ne želimo vidjeti novi kolonijalizma u Africi", rekla je Clinton u Lusaki, prvoj postaji svoje petodnevne afričke turneje.

"Kada ljudi dolaze u Afriku kako bi ulagali, želimo im da dobro prođu ali također želimo da čine dobro", rekla je ona. "Mi ne želimo da potkopavaju dobro upravljanje u Africi".

Kina je investirala gotovo 10 milijardi dolara u Africi u 2009. godini, uz veliki porast trgovine budući da Peking kupuje naftu i druge sirovine za svoje brzorastuće gospodarstvo.

Gostujući u TV programu "Afrika 360", Clinton je pozvala na dugoročna "održiva" ulaganja koja će koristiti Africi.

"Vidjeli smo tijekom kolonijalnog razdoblja kako je lako doći, uzeti prirodne resurse, isplatiti čelnike i otići", rekla je ona.

Clinton je ukazala na američke napore za poboljšanje političkog i gospodarskog upravljanja u zemljama kao što je Zambija, kao primjer drugačijeg pristupa.

"Sjedinjene Države ulažu u ljude Zambije a ne samo u elitu, mi smo za investiranje na duge staze".

Afričke države, rekla je ona, mogu puno naučiti od Azije o tome kako vlade može pomoći u poticanju gospodarskog rasta, ali je naglasila da ne vidi Peking kao politički uzor.

"Počinjemo viđati puno problema" u Kini koji će se pojačati u narednih 10 godina, rekla je Clinton, ukazujući na tenzije oko kineskih napora za nadzor Interneta kao jedan od primjera. Preporučila je Afrikancima da se umjesto na Kinu, ugledaju na SAD i druge demokracije.

Nakon Zambije, američka državna tajnica posjetit će Tanzaniju i Etiopiju, predstavljajući na turneji napore Obamine administracije za pomoć afričkim zemljama u suočavanju s izazovima od HIV/AIDS-a do sigurnosti prehrane, te za ubrzanje gospodarskog rasta.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
4/6/11

VladSerbia, 12.06.11. 15:09

Kao neko ko je po struci sinolog, mogu da kazem da se SAD zaista plasi uticaja Kine u Africi, jer Kinezi ne postavljaju uslove za finansijsku i strucnu pomoc, kako to rade SAD i druge zapadne zemlje, posebno Belgija. Ono sto je zanimljivo je da gospodja Klinton nije pomenula je sta su to konkretno SAD ucinile za Afriku i kako su to ulagale u tamosnji narod. Kada bi se sada upustili u detaljnije analize rada americkih kompanija, bojim se da rezultat nece potvrditi izjave ove politicarke. Pored toga, SAD, i pored mnogo toga naprednog u svojoj ekonomiji, bi se tesko mogla nazvati zemljom za uzor bilo kome.


registracija
23/8/09

xaron, 12.06.11. 23:12

Sic transit gloria mundi.
Preporučila je Afrikancima da se umjesto na Kinu, ugledaju na SAD............................................
gdje vlada nezaposlenost, prezaduzenost....te da otvore ratove (kao Ameri) u Iraku, Afganistanu....
Stvarno jadno za jednu super silu. Njoj izgleda nije jasno da Afrikanci NECE njihovu Svjetsku Banku, MMF..koji im samo postavljaju politicke uslove uz ogromne kamate..


registracija
20/8/10

McCoy, 13.06.11. 06:31

I to kaze osoba koja je na celu zemlje u kojoj je segregacija bila normalna do kraja 70ih, u pojedinim drzavama. Da je na mestu Kine, USA bi bez ikakvih problema ucinili isto....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika