13.06.2011. / 07:38

Autor: Hina

Službeni Pariz: Represija u Siriji prijetnja regionalnoj stabilnosti

Represija koja se posljednjih dana događa u Siriji, zbog koje civili bježe u susjednu Tursku, "stvara prijetnju regionalnoj stabilnosti", priopćilo je u nedjelju francusko ministarstvo vanjskih poslova, osuđujući uporabu teškog oružja u napadu na grad Jisr al-Šugur.

Nicolas SarkozyNicolas SarkozyRepresija koja se posljednjih dana događa u Siriji, zbog koje civili bježe u susjednu Tursku, "stvara prijetnju regionalnoj stabilnosti", priopćilo je u nedjelju francusko ministarstvo vanjskih poslova, osuđujući uporabu teškog oružja u napadu na grad Jisr al-Šugur.

"Francuska snažno osuđuje nastavak sve brutalnog represije u Siriji, uključujući i uporabu teškog naoružanja kod Jisr al Šugura, gdje su mnogi civili izbjegli od represije tražeći utočište u Turskoj", rekao je u priopćenju glasnogovornik ministarstva, Bernard Valero.

"To neprihvatljivo stanje, koje ponovo povećava broj poginulih civila u Siriji, stvara prijetnju regionalnoj stabilnosti. To mora prestati", dodao je.

"Sirijske vlasti moraju odobriti pravo neposrednog i bezuvjetnog pristupa Međunarodnom odboru Crvenog križa (ICRC) i drugim humanitarnim agencijama", rekao je glasnogovornik.

Francuska i druge europske zemlje već danima nastoje dobiti izjavu Vijeća sigurnosti UN kojom se osuđuje represija u Siriji. Ti napori do sada nisu dali rezultata, zbog prijetnja veta Rusije, za koju kriza u Siriji ne ugrožava stabilnost u regiji.

Sirijske snage u nedjelju su uspostavile nadzor nad gradom Jisr al-Šugurom, iz kojeg je izbjegla većina od 50.000 stanovnika.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika