13.06.2011. / 16:29

Autor: Hina

Tuerk nije sklon ustavnom zakonu o prijevremenim izborima

Riječ je o predizbornom potezu, odnosno pokušaju pridobivanja glasova birača, rekao je Tuerk novinarima, dodavši da se sadašnji slovenski ustav temelji na konceptu stabilnih vlada, pa upravo zato predviđa duže postupke rješavanja političkih kriza

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk ne slaže se s prijedlogom ustavnih promjena oporbene stranke bivšeg premijera Janeza Janše, po kojemu bi parlament u slučaju političke krize sam sebe raspustio i tako omogućio prijevremene izbore.

Tuerk je u ponedjeljak prijedlog ustavnog zakona o izvanrednim izborima koje je u proceduru uložila Slovenska demokratska stranka (SDS) ocijenio kao politički manevar predlagača, stranke bivšeg premijera Janše. Inicijativa SDS-a ima male mogućnosti da bude prihvaćena, jer bi je morale podržati dvije trećine zastupnika kojima mandat istječe tek krajem sljedeće godine.

Riječ je o predizbornom potezu, odnosno pokušaju pridobivanja glasova birača, rekao je Tuerk novinarima, dodavši da se sadašnji slovenski ustav temelji na konceptu stabilnih vlada, pa upravo zato predviđa duže postupke rješavanja političkih kriza.

Tuerk ne isključuje sasvim mogućnost prijevremenih izbora, kakvih u Sloveniji još nije bilo, i pritom podsjeća da postojeće ustavno rješenje to dopušta, ali nakon višemjesečnih glasovanja o povjerenju vladi i premijeru, uz mogućnost postavljanja prijelazne vlade do redovnih izbora.

Većina stranaka kao ni premijer Borut Pahor, koji je u trodnevnom posjetu Indiji, zasad ne komentira inicijativu Janšine stranke.

No, stranka Zares koja je već najavila izlazak iz vladajuće koalicije i zagovara prijevremene izbore, nepovoljno je ocijenila Janšinu inicijativu. Gregor Golobič, predsjednik Zaresa politički blizak predsjedniku države, izjavio je da Janšina stranka svojim prijedlogom iskazuje "neprijateljski" odnos prema predsjedniku države čija bi se uloga prema predloženom ustavnom zakonu bitno smanjila i svela na formalno raspisivanje prijevremenih izbora. Golobič smatra da treba zadržati sadašnje ustavno rješenje po kojemu do brzih prijevremenih izbora može doći samo u slučaju da predsjednik vlade vlastitom odlukom dade ostavku, čime bi pala cijela vlada, a predsjednik republike raspisao izbore po uobičajenoj i ustavom predviđenoj proceduri, pri čemu bi izbori mogli biti tek krajem ove godine.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika