15.06.2011. / 15:26

Autor: Nacional.hr

Tajna vitkosti - Koncentrirajte se na ono što jedete

U studijama je otkriveno da su sudionici, koji su prilikom obroka pažnju usmjerili na hranu, a ne na nešto drugo, tijekom istraživanja izgubili više kilograma od onih čija pažnja nije bila usmjerena na hranu koju jedu

IlustracijaIlustracijaTajna vitkosti možda i nije tako komplicirana kako se misli. Prema nekim istraživanjima radi se o vrlo jednostavnoj stvari, za vrijeme obroka pažnju treba usmjeriti samo na hranu, prenosi Daily Mail.

Nekoliko studija je već otkrilo da koncentracija na jelo i na sadržaj u tanjuru utječu na vitkost jer se tako tijelo i um usklade, a um lakše primijeti kada smo siti. U studijama je otkriveno da su sudionici, koji su prilikom obroka pažnju usmjerili na hranu, a ne na nešto drugo, tijekom istraživanja izgubili više kilograma od onih čija pažnja nije bila usmjerena na hranu koju jedu. Razlog je to što je probava kompleksan proces u kojem se izmjenjuju signali između živčanog sistema i crijeva, a mozgu je potrebno 20 minuta da registrira da smo siti. Ovo znači da će se netko prejesti ako jede prebrzo jer će signal da je sit doći do mozga prekasno, onda kad se već pretrpa suvišnom hranom.

U studiji sa Sveučilišta Bristol jedna grupa sudionika je jela i u isto vrijeme igrala igre na računalu, dok je druga grupa sudionika samo jela. Nakon nekog vremena sudionici su dobili kekse i otkriveno je da su oni koji su igrali igre za vrijeme obroka pojeli više keksa i imali većih problema na memorijskim testovima od onih koji su samo jeli.

Osim potpunog usmjeravanje pažnje na obrok, stručnjaci preporučuju da se jede sporije, duže žvače i obrati pozornost na okus, miris i teksturu hrane. Preporuča se i da se za svaki obrok odvoji 20 minuta. Ovako ćete ostati vitki, a uz to i više ćete uživati u obroku.

Vezane vijesti

Stres smanjuje mozak

Stres smanjuje mozak

Emotivni stres od prošlogodišnjeg tsunamija u Japanu kod nekih je preživjelih doveo do smanjivanja mozga, utvrdili su japanski znanstvenici koji su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika