17.06.2011. / 19:00

Autor: Hina

Francuska prodaje Rusiji dva ratna broda Mistrala

Rusija i Francuska potpisale su u petak, nakon višemjesečnih pregovora, ugovor o prodaji dvaju francuskih ratnih brodova tipa Mistral, vrijedan više od milijardu dolara.

Bojni brod MistralBojni brod MistralRusija i Francuska potpisale su u petak, nakon višemjesečnih pregovora, ugovor o prodaji dvaju francuskih ratnih brodova tipa Mistral, vrijedan više od milijardu dolara.

Ugovor su u prigodi održavanja gospodarskog foruma u Sankt Peterburgu potpisali čelnici francuske tvrtke za gradnju vojnih brodova DCNS-a i ruska državna tvrtka Rosoboroneksport, u nazočnosti ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva.

Vrijednost ugovora je 1,12 milijarde eura, istaknuo je pred novinarima francuski ministar za gospodarsku suradnju s inozemstvom Pierre Lellouche, koji je također nazočio potpisivanju. "Ovaj ugovor je povijesno i psihološki gledano nova stranica", rekao je.

Direktor Rosoboroneksporta Anatolij Isajkin rekao je pak da je vrijednost ugovora 1,2 milijarde eura, kako prenose agencije Interfax i Ria Novosti. Isajkin je rekao da će se Rusima predati sve tehnologije koje su bili tražili, zbog čega su se pregovori i oduljili.

Ugovor je naišao na kritike Washingtona i ruskih susjeda, poput baltičkih zemalja i Gruzije. Naime, ovo je prvi put da neka zemlja Sjevernoatlantskog saveza treba Moskvi isporučiti "osjetljivu" vojnu opremu.

Desantno-jurišni brod Mistral dug 200 m i težak 21.600 tonu može prevoziti helikoptere, tenkove i više stotina vojnika.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika