19.06.2011. / 14:18

Autor: Hina

82 posto Japanaca ne želi nuklearnu energiju

Velika većina Japanaca ne želi nuklearnu energiju nakon krize u nuklearnoj centrali Fukushimi Daiichi uzrokovane potresom i cunamijem 11. ožujka, pokazalo je istraživanje objavljeno u nedjelju.

Japanci više ne žele nuklearnu energijuJapanci više ne žele nuklearnu energijuVelika većina Japanaca ne želi nuklearnu energiju nakon krize u nuklearnoj centrali Fukushimi Daiichi uzrokovane potresom i cunamijem 11. ožujka, pokazalo je istraživanje objavljeno u nedjelju.

Nuklearna energija podmiruje trećinu energetskih potreba Japana, zemlje koja oskudijeva prirodnim bogatstvima. Po riječima premijera Naota Kana, nuklearna energija će i dalje biti temelj japanske energetske politike.

No po istraživanju objavljenom u nedjelju u Tokyo Shimbunu, 82 posto Japanaca želi da se nuklearne centrale zatvore.

Samo 9 posto njih želi da se svi reaktori odmah ugase, a 19 posto misli da se trebaju postupno gasiti.

Većina, ili nešto manje od 54 posto ispitanika, je za zatvaranje reaktora čim to bude moguće s obzirom na energetske potrebe zemlje.

Samo 14 posto ne želi nikakvu promjenu.

Po istraživanju, 67 posto od 1.853 ispitanika traži da se u Japanu više ne sagradi nijedan reaktor.

Samo 6 posto želi da vlada nastavi gradnju 14 novih reaktora do 2030.

Potres magnitude 9 i golemi cunami koji su 11. ožujka opustošili sjeveroistok Japana uzrokovali su najtežu nuklearnu nesreću nakon Černobila prije 25 godina. U katastrofi su teško oštećena četiri od šest reaktora u toj centrali.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika