20.06.2011. / 15:25

Autor: Hina

Ben Ali tvrdi da je na prijevaru primoran na odlazak

Njegov odvjetnik iz Libanona Akram Azuri dodao je za agenciju France Presse da "to ne znači kako se Ben Ali još smatra tuniskim predsjednikom"

ArhivaArhivaSvrgnuti tuniski predsjednik Zin El Abidin Ben Ali rekao je u priopćenju objavljenom u ponedjeljak da dužnost predsjednika nije "napustio" niti je "pobjegao", već je "na prijevaru" bio primoran na odlazak.

Njegov odvjetnik iz Libanona Akram Azuri dodao je za agenciju France Presse da "to ne znači kako se Ben Ali još smatra tuniskim predsjednikom".

Bivši državni poglavar, kojemu je u ponedjeljak počelo suđenje u domovini, rekao je u priopćenju koje je francuskoj novinskoj agenciji poslao njegov odvjetnik, da mu je glavni direktor za sigurnost Ali el Siriati 14. siječnja rekao da ga žele ubiti i da je predsjednička palača u okruženju.

Govorio je o "okolnostima svog odlaska iz Tunisa na koji je bio primoran na prijevaru".

"Ali el Siriati je uporno zahtijevao da s obitelji pođem na nekoliko sati u Džedu kako bi sigurnosne službe mogle razotkriti urotu i zajamčiti mi sigurnost", rekao je.

"Tada sam sjeo u zrakoplov zajedno s obitelji, ali nakon našeg dolaska u Džedu zrakoplov se vratio u Tunis a da me nije čekao, premda sam to izričito bio naredio", dodao je bivši predsjednik.

"Ostao sam u Džedi protiv svoje volje. Poslije je rečeno da sam pobjegao iz Tunisa", dodao je.

Ben Ali koji je zemljom autokratski vladao 23 godine na suđenju će odgovarati po točkama optužnice koje idu od pronevjere državnog novca do nezakonita posjedovanja oružja i opijata, za što može dobiti od 5 do 20 godina zatvora, navodi tunisko ministarstvo pravosuđa.

Njegovi su odvjetnici u ponedjeljak zatražili odgodu ročišta u postupku koji se vodi u odsutnosti optuženika.

Vezane vijesti

Sirija: 14.100 žrtava

Sirija: 14.100 žrtava

Najmanje 14.115 ljudi, većinom civila, poginulo je u Siriji otkako je sredinom ožujka izbila pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika