21.06.2011. / 09:26

Autor: Hina , Nacional.hr

Sud presudio u korist Wal-Marta u slučaju spolne diskriminacije

Sud je prihvatio argument Wal-Marta da zaposlenice na različitim radnim mjestima u prodavaonicama s različitim nadređenim osobama nemaju dovoljno zajedničkog da bi se mogle obuhvatiti jednom skupnom tužbom

WikipediaWikipediaVrhovni sud SAD-a presudio je u ponedjeljak u korist kompanije Wal-Mart u najvećoj tužbi za spolnu diskriminaciju u povijesti, ocijenivši da je slučaju zaposlenica koje su tražile više milijarda dolara odštete neodgovarajuće dan status skupne tužbe.

Sud je poništio presudu prizivnog suda da se više od milijun zaposlenica tvrtke u SAD-u može priključiti parnici protiv Wal-Marta u kojoj zaposlenice tvrde da je tvrtka žene plaćala manje i rjeđe im davala unaprijeđenja.

Vrhovni sud se složio s Wal-Martom da skupna tužba krši savezne zakone za takve slučajeve.

Sud je prihvatio argument Wal-Marta da zaposlenice na različitim radnim mjestima u prodavaonicama s različitim nadređenim osobama nemaju dovoljno zajedničkog da bi se mogle obuhvatiti jednom skupnom tužbom.

Vrhovni sud je odlučivao samo o tome mogu li tužiteljice 10-godišnju parnicu nastaviti kao jedna skupina, a ne i o tvrdnjama o spolnoj diskriminaciji koja je bit spora.

Wal-Mart, najveći maloprodajni lanac u svijetu i najveći privatni poslodavac u SAD-u, optužbe je odbacio i ustvrdio da njegova poslovna politika zabranjuje diskriminaciju.

Presuda Vrhovnog suda u ovom slučaju može utjecati i na druge skupne tužbe, poput onih protiv duhanske industrije i tvrtke Costco Wholesale.

Slučaj je također bio i najvažniji proces za spolnu diskriminaciju na Vrhovnom sudu u više od deset godina. Sudac Antonin Scalia je rekao da treba postojati značajan dokaz da je Wal-Mart radio po općoj politici diskriminacije što je u tom slučaju "potpuno izostalo".

Nakon vijesti o presudi, vrijednost dionica Wal-Marta na newyorškoj burzi je porasla za gotovo jedan posto, na 53,28 dolara.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika