23.06.2011. / 11:00

Autor: Nacional.hr

Šaka zobi za zdravlje - topiva vlakna za manji kolesterol

Osim za srčane bolesti, topiva vlakna su dobra i za prevenciju dijabetesa. Ovo nije sve jer prema jednoj studiji, topiva vlakna u prehrani djece smanjuju rizik od pojave nekih kroničnih bolest u budućnosti, poput tumora, dijabetesa i srčanih bolesti

IlustracijaIlustracijaMnogi kardiolozi za zdravo srce preporučuju zobenu kašu. Razlog ovome je što zobena kaša sadrži mnogo topivih vlakana, tvari koja vašem srcu pomaže da smanji količinu lošeg LDL kolesterola prenosi Aol.

Istraživanja su pokazala da povećani unos topivih vlakana u organizam smanjuje rizik od pojave srčanih bolesti, a može usporiti i napredovanje srčanih bolesti kada od njih već obolite. Osim za srčane bolesti, topiva vlakna su dobra i za prevenciju dijabetesa. Ovo nije sve jer prema jednoj studiji, topiva vlakna u prehrani djece smanjuju rizik od pojave nekih kroničnih bolest u budućnosti, poput tumora, dijabetesa i srčanih bolesti.

Znanstvenici još uvijek nisu utvrdili kako topiva vlakna smanjuju LDL kolesterol u krvi, no nagađaju da je riječ o tome da djeluju poput spužve koja upija kolesterol u crijevima i zatim ga izbacuje iz tijela zajedno sa stolicom. Ovim se sprečava i recikliranje žučnih kiselina u jetri, zbog čega jetra mora proizvesti nove žučne kiseline, a da bi to učinila, mora ukloniti LDL kolesterol iz krvi. Što je manje LDL kolesterola u krvi, manje se masnoća skuplja na stijenkama arterija, što smanjuje rizik od infarkta i moždanog udara.

Osim LDL kolesterola, topiva vlakna mogu smanjiti i razinu triglicerida, masnoća koje su također opasne za srce. Ova čudotvorna vlakna pomažu i kod usporavanja apsorpcije šećera zbog čega se smanjuje rizik od dijabetesa. Neka istraživanja su pokazala da može pomoći i u jačanju imunosonog sustava.

Vlakna su dio biljke koji vaše tijelo ne može probaviti. Postoje dve vrste vlakana. Netopiva vlakna su ona koja se ne otapaju u vodi i dobra su za probavu. Ima ih u cjelovitim žitaricama, povrću i orašastim plodovima. Topiva vlakana se otapaju u vodi, a ima ih u zobi, grahu, ječmu, lanenom sjemenu, nekom voću i povrću. Kako bi osjetili dobrotvorne učinke topivih vlakana na vaše zdravlje, trebalo bi unesti 5 do 10 grama ovakvi vlakana dnevno.

Vezane vijesti

Kod pretilih djevojčica povećan je rizik obolijevanja od srčanih bolesti

Kod pretilih djevojčica povećan je rizik obolijevanja od srčanih bolesti

Nova istraživanja su pokazala kako kod pretilih djevojčica postoji veći rizik da će oboljeti od neke bolesti srca ili dijabetesa kada odrastu.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika