22.06.2011. / 14:31

Autor: Deutsche Welle

Njemačka i Poljska žele biti uzor Europi

Povodom 20. obljetnice njemačko-poljskog Ugovora o susjedskim odnosima, njemačka i poljska vlada u Varšavi su dogovorile poboljšanje buduće suradnje. Cilj je partnersto koje će biti "uzor za Europu".

Angela MerkelAngela MerkelNjemačka i Poljska žele intenzivirati suradnju utemeljenu prije dva desetljeća. Berlin i Varšava žele biti i uzor za političko i gospodarsko jedinstvo Europe. Na zajedničkom susretu kabineti savezne kancelarke Angele Merkel i poljskog premijera Donalda Tuska u Varšavi su danas dogovorili bolju razmjenu između nadležnih ministarstava, a posebice ministara vanjskih poslova. Redovite godišnje konzultacije dviju vlada nisu dovoljne, naglasili su sudionici sastanka.

Između ostaloga planirano je utemeljenje programa razmjene za mlade i za znanstvenike. Planira se pružanje pomoći Nijemcima poljskog podrijetla i njemačkoj manjini u Poljskoj u njezi kulturnog identiteta i materinjeg jezika. Razmišlja se i o poboljšanju prometnih veza između susjednih zemalja, te tijesno partnerstvo unutar Europske unije i na međunarodnoj razini.

Pogotovo u pograničnim regijama nužno je poboljšanje učinkovitosti djelovanja spasilačkih timova, policije te povećanje ponude za mlade, rečeno je na sastanku u Varšavi. Programom za produbljenje odnosa predviđeno je pokretanje gotovo 100 bilateralnih projekata.

Zajednička veleposlanstva?

Jedna od najzanimljivijih ideja sastanka je moguće otvaranje zajedničkih veleposlanstava u inozemstvu. Obje vlade su podržale proširenje Europske unije i intenziviranje odnosa s Rusijom. Njemačka vlada je naglasila da će podržati poljsku namjeru da uđe u klub zemalja koje koriste eur kao službenu valutu. Odnosi između Njemačke i Poljske su se znatno poboljšali otkako je Tusk premijer u Varšavi.

Poljska će 1. srpnja preuzeti predsjedanje Europskom unijom. Osim završetka pregovora s Hrvatskom, Poljaci su kao svoje prioritete naveli probližavanje Ukrajine Uniji, te otvaranje novih poglavlja u procesu koji je "zapeo" - u pregovorima Europske unije s Turskom.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika