23.06.2011. / 17:42

Autor: Hina , Nacional.hr

Francuzi o postupnom povlačenju iz Afganistana

Francuski ministar obrane Gerard Longuet novinarima je u četvrtak rekao da bi francusko povlačenje trebalo početi u nekoliko predstojećih mjeseci, no pojedinosti još nije želio otkrivati kako se informacije ne bi otkrile talibanskim pobunjenicima

Nicolas SarkozyNicolas SarkozyFrancuski predsjednik Nicolas Sarkozy u četvrtak je izjavio kako će slijediti SAD kada je riječ o procesu postupnog povlačenja vojnika iz Afganistana, što je potez koji bi mogao ojačati njegovu popularnost prije izbora 2012., prenosi France presse.

Sarkozy je izjavio kako će se francuske vojne snage iz Afganistana početi povlačiti u sličnom vremenskom periodu kada i američke. Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je izjavio da će SAD do kraja 2012. iz Afganistana postupno povući svojih 33.000 vojnika.

"Francuska namjerava početi s postupnim povlačenjem svojih vojnih snaga iz Afganistana u sličnom vremenskom razdoblju u kojem će to učiniti američke vojne snage", objavljeno je iz Sarkozyjeva ureda nakon njegova telefonskog razgovora s Obamom. U Afganistanu je razmješteno oko 4.000 francuskih vojnika. 62 vojnika su ondje poginula. Do kraja godine trebao bi početi razmještaj vojnika i predaja kontrole nad određenim područjima u kojima su se dosad nalazili strani vojnici afganistanskim vojnim snagama.

U NATO-u su se u studenome dogovorili da bi se do kraja 2014. trebale dovršiti borbene akcije, a briga o sigurnosti prenijeti na afganistanske vojne snaga. Obama je obećao početak povlačenja američkih trupa od srpnja 2011.

Francuski ministar obrane Gerard Longuet novinarima je u četvrtak rekao da bi francusko povlačenje trebalo početi u nekoliko predstojećih mjeseci, no pojedinosti još nije želio otkrivati kako se informacije ne bi otkrile talibanskim pobunjenicima.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 23.06.11. 17:48

očito će brzo izbori u americi


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika