23.06.2011. / 19:40

Autor: Hina , Nacional.hr

Rehn: Grčka mora usvojiti plan štednje i privatizacije

"Očekujem od Europskog vijeća da ponovno istakne (Grčkoj) poruku Eurogrupe i Europske komisije o važnosti usvajanja srednjoročne proračunske strategije i programa privatizacije do kraja lipnja", dodao je

Povjernik za gospodarska i monetarna pitanja Olli RehnPovjernik za gospodarska i monetarna pitanja Olli RehnGrčka mora usvojiti svoj plan štednje i privatizacije do kraja mjeseca ako želi pomoć Europske unije, ponovno je u četvrtak u Bruxellesu povjernik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn, pred početak summita Unije.

"Grčka će sigurno danas biti na dnevnom redu" Europskog vijeća koje će okupiti predsjednika država i vlada, kazao je Rehn u izjavi novinarima.

"Očekujem od Europskog vijeća da ponovno istakne (Grčkoj) poruku Eurogrupe i Europske komisije o važnosti usvajanja srednjoročne proračunske strategije i programa privatizacije do kraja lipnja", dodao je.

Prema njegovim riječima, "prioritet je da si Grčka sama pomogne kako bi joj i drugi Europljani mogli pomoći".

Rehn je također istaknuo neophodnost "nadstranačkog konsenzusa u Grčkoj" gdje desna oprooa odbija podržati plan štednje socijalističke vlade.

"To je funkcioniralo u Irskoj i Portugalu, zašto ne bi i u Grčkoj?", upitao se.

Europski povjerenik je tako potvrdio da Europljani rade na prolaženju rješenja koje bi uključivalo privatne finacijaše u Grčkoj (banke, osiguravajuća društva, fondovi za investiranja), na dobrovoljnoj bazi.

Ideja je da oni, na dobrovoljnoj osnovi, mogu otkupiti grčke obveznice kada oni koji ih posjeduju dođu u stečaj, a ta se operacije zove "roll-over".

Rehn je ocijenio da se radi o "najboljoj metodi".

Slična stajališta iznijela je u četvrtak i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Prije nove europske pomoći "Grčka mora dobiti važno glasovanje" u parlamentu u utorak, kada će biti predstavljeno smanjenje proračuna i plan privatizacije socijalističke vlade.

U tim uvjetima, nikakva odluka o dodatnoj pomoći neće biti donesena na summitu EU-a koji počinje u četvrtak navečer u Bruxellesu, upozorila je njemačka kancelarka.

"Govorit ćemo o Grčkoj ali nećemo donositi odluke", potvrdila je.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika