24.06.2011. / 12:20

Autor: Hina

Čelnici EU-a raspravljaju o Hrvatskoj, Schengenu i Draghiju

Čelnici zemalja Europske unije počeli su u petak u Bruxellesu drugi dan sastanka na vrhu na kojem bi prije svega trebali pozvati na završetak pregovora s Hrvatskom do konca lipnja i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja godine, poduprti guvernera talijanske središnje banke Maria Draghija za novog šefa Europske središnje banke te potvrditi djelomičnu reformu schengenskog ugovora.

Jose Manuel BarrosoJose Manuel BarrosoČelnici zemalja Europske unije počeli su u petak u Bruxellesu drugi dan sastanka na vrhu na kojem bi prije svega trebali pozvati na završetak pregovora s Hrvatskom do konca lipnja i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja godine, poduprti guvernera talijanske središnje banke Maria Draghija za novog šefa Europske središnje banke te potvrditi djelomičnu reformu schengenskog ugovora.

"U svjetlu postignutog napretka i pozitivne ocjene Europske komisije, Europsko vijeće poziva na zaključenje pristupnih pregovora do kraja lipnja 2011. godine na temelju nacrta zajedničkih pozicija koje je nedavno predstavila Europska komisija s ciljem potpisivanja pristupnog ugovora do kraja godine", kaže se u nacrtu zaključaka, koje bi čelnici EU-a trebali prihvatiti na summitu u petak.

Na kraju summita u petak popodne predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor sastat će se s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i mađarskim premijerom, čija zemlja predsjedava u ovom polugodištu, Viktorom Orbanom. Nakon toga sastanka predviđena je konferencija za novinare na kojoj će biti objavljena odluka Europskog vijeća o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom.

Također je predviđeno da šefovi država i vlada EU-a potvrde imenovanje Talijana Draghija za novoga predsjednika Europske središnje banke.

Čelnici EU-a također bi trebali zatražiti od Europske komisije da pripremi reformu schengenskog sporazuma po kojoj bi se u iznimnim slučajevima i u limitiranom opsegu mogao na kraće vrijeme uvesti nadzor europskih unutarnjih granica.

Očekuje se da bi se oko 12:30 čelnici EU trebali obratiti novinarima sa službenim stajalištem oko završetka pristupnih pregovora sa Hrvatskom.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 24.06.11. 18:12

Sprema se ražanj za RH. Samo se prije čini da će na njemu završiti RH, a ne glupi vol.

sites.google.com/site/financijskisustav/europska-unija


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika