25.06.2011. / 10:06

Autor: Hina , Nacional.hr

Umro Peter Falk, legendarni inspektor Columbo

Falk je inspektora Columba utjelovio u sedamdesetak epizoda istoimene popularne serije, koja se u svijetu emitirala između 1968. i 2003. godine. Serija je bila iznimno gledana, pa je po njoj snimljeno i nekoliko tv-filmova

Foto: WikipediaFoto: WikipediaAmerički glumac Peter Falk, najpoznatiji po ulozi inspektora Columba iz istoimene serije, umro je u 83. godini u svom domu na Beverly Hillsu, objavio je u petak odvjetnik obitelji Falk.

Glumac, koji je maestralno odigrao ulogu naizgled zbunjenog, no iznimno oštroumnog policijskog inspektora, čiji su zaštitni znaci zgužvani baloner i neizbježna replika: "Još samo jedna stvar.....", godinama je patio od demencije, a o njemu se brinula njegova supruga Shera s kojom je 34 godine bio u braku.

Falk je inspektora Columba utjelovio u sedamdesetak epizoda istoimene popularne serije, koja se u svijetu emitirala između 1968. i 2003. godine. Serija je bila iznimno gledana, pa je po njoj snimljeno i nekoliko tv-filmova.

Falk je nagrađen Emmyjem, a dva puta, 1961. i 1962., bio je nominiran za Oscara za sporednu ulogu. Bio je jedan od omiljenih glumaca scenarista i redatelja Johna Cassavetsa s kojim je snimio šest filmova. Peter Falk je na početku karijere glumio u kazalištima i u brojnim off-Broadway predstavama.

U dobi od tri godine dijagnosticiran mu je maligni tumor desnog oka, zbog čega mu je ono kirurški odstranjeno i zamijenjeno staklenim. Njegov hendikep, slažu se mnogi sineasti, filmski kritičari i glumčevi oboževatelji, postao je prednost i njegov zaštitni znak, osobito nakon što je prihvatio ulogu inspektora Columba.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 25.06.11. 13:24

RIP legendo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika